Obmedzenia pohybu odvrátili 3 milióny úmrtí v 11 európskych krajinách

Prísne obmedzenia pohybu (lockdown) zabránili približne 3,1 milióna úmrtiam v 11 európskych krajinách, uviedla v pondelok nová modelová štúdia.

08.06.2020 22:27
debata (14)

Väčšina štátov však takéto prísne opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu nezaviedla, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Výskum poprednej univerzity Imperial College London, ktorej vedci radia britskej vláde v pandémii koronavírusu, zistil, že nariadené obmedzenia, ako napríklad zdržiavať sa doma, pomohli dostať pandémiu pod kontrolu.

Univerzita použila údaje Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) o úmrtiach v 11 krajinách v období do 4. mája – porovnala počet zaznamenaných úmrtí v krajinách s počtom úmrtí, ktoré predpovedal jej model, ak by sa žiadne obmedzenia nezaviedli.

Vedci odhadli, že stratégie týchto štátov odvrátili približne 3,1 milióna úmrtí.

Uvedenými 11 krajinami boli: Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Británia, Španielsko, Belgicko, Rakúsko, Dánsko, Nórsko, Švédsko a Švajčiarsko.

Výskumníci tiež vypočítali, že obmedzujúce zásahy spôsobili, že reprodukčné číslo – teda koľko ľudí nakazí koronavírusom jeden infikovaný – kleslo v priemere o 82 percent, pod 1,0.

„Naše výsledky ukazujú, že veľké nefarmaceutické zásahy a predovšetkým lockdown (prísne obmedzenie pohybu ľudí) majú obrovský vplyv na zmenšenie prenosu koronavírusu,“ napísali autori v štúdii, zverejnenej vydavateľstvom Nature Research.

„Prenos koronavírusu SARS-CoV-2 sa dá naďalej udržiavať pod kontrolou, ak budú úrady pokračovať v týchto zásahoch (opatreniach),“ dodali vedci v štúdii.

Vedci odhadli, že v spomínanom období sa koronavírusom nakazilo celkovo od 12 do 15 miliónov obyvateľov 11 krajín – čiže 3,2 až 4 percentá.

Medzi krajinami to výrazne kolísalo – v Nemecku sa koronavírusom infikovalo iba 710.000 ľudí, čiže 0,85 percenta obyvateľstva.

Pre porovnanie, v Belgicku mali najvyššiu mieru nákazy, osem percent, a v Španielsku sa infikovalo približne 5,5 percenta populácie, teda 2,6 milióna obyvateľov.

Autori upozornili, že opatrenia ako obmedzenie verejných podujatí a zatvorenie škôl sa zavádzali v rýchlom slede za sebou, preto je ťažké určiť účinok každého opatrenia zvlášť.

Avšak zistili, že opatrenia v rámci lockdownu ako celku mali citeľný a „zásadný“ účinok – prenos koronavírusu sa znížil odhadom o 81 percent.

Autori pripustili jeden nedostatok svojho modelu: predpokladal totiž, že každé opatrenie má vo všetkých krajinách rovnaký účinok. Avšak v realite „bola zaznamenaná rôznorodosť v tom, aký efektívny bol lockdown v rôznych krajinách“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #koronavírus #Covid-19 #obmedzenie pohybu