Satelitné zábery naznačujú, že vírus bol vo Wu-chane už skôr

Zjavný nárast intenzity dopravy pred nemocnicami v čínskom Wu-chane od augusta 2019 by mohol naznačovať, že koronavírus zasiahol mesto skôr, ako uvádzajú oficiálne informácie. Vyplýva to z novej štúdie amerických vedcov.

09.06.2020 15:46
koronavírus, Covid-19, socha, Wuhan, Wu chan, Foto: ,
Socha a chodci v čínskom Wuchane.
debata (36)

Výskumníci z Harvardovej univerzity v nej tvrdia, že podľa satelitných záberov sa od konca augusta do decembra zintenzívnila doprava pred piatimi nemocnicami spomínanej metropoly provincie Chu-pej. K tomuto vývoju došlo súbežne s nárastom vyhľadávania online informácií o symptómoch, ako sú „kašeľ“ alebo „hnačka“. Čína ihneď štúdiu označila za „smiešnu“ a založenú na „povrchných“ informáciách.

Doteraz sa predpokladalo, že vírus sa prvý raz objavil v Číne niekedy v novembri. Miestne úrady Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o hromadnom výskyte zápalov pľúc neznámeho pôvodu informovali 31. decembra 2019.

Vedci skúmali satelitné zábery spred nemocníc vo Wu-chane z konca leta a počas jesene 2018 a porovnali ich s rovnakým obdobím v roku 2019. V jednom prípade zaznamenali napríklad nárast počtu zaparkovaných vozidiel pred jedným zo zdravotníckych zariadení o 67 percent. Vyhľadávanie slov patriacich medzi symptómy koronavírusu na čínskom internetovom vyhľadávači Baidu stúplo očividne v rovnakom čase.

„Celý tento rastúci súbor informácií naznačuje, že vo Wu-chane sa v tom čase niečo dialo,“ povedal pre ABC news vedúci výskumu John Brownstein. Podľa jeho slov však bude potrebných ešte veľa ďalších štúdií, aby sa definitívne zistilo, čo sa presne stalo.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výskum #Wu-chan #koronavírus #Covid-19