Epidémiu COVID-19 v Británii nespustil pacient nula

Prvé prípady koronavírusu do Spojeného kráľovstva prinieslo najmenej 1300 nakazených, nie jeden pacient nula.

13.06.2020 13:26
Covid-19 / Zdravotník / Rúško / Foto: ,
debata (4)

Väčšina infikovaných pritom prišla z iných európskych krajín. Vyplýva to z novej štúdie COVID-19 Genomics UK Consortium (Cog-UK), informoval spravodajský web BBC.

Vedci dospeli k záveru, že Čína, kde sa koronavírus SARS-CoV-2 prvýkrát objavil už vlani, mala na prepuknutie epidémie v Spojenom kráľovstve zanedbateľný dopad. Väčšina nakazených do krajiny totiž pricestovala z iných európskych štátov.

Vedci skúmali genetický kód vzoriek vírusu od 20 000 ľudí, u ktorých sa nákaza potvrdila v Spojenom kráľovstve. Následne zostavili niečo ako masívny rodokmeň vírusu, ktorý bol skombinovaný s dátami o predchádzajúcich cestách infikovaných mimo krajinu. Cieľom tohto postupu bolo zistiť pôvod epidémie v Británii.

Záverom štúdie je, že epidémiu v Británii nespustil jediný pacient nula, ale najmenej 1356 zdrojov. V každom z týchto prípadov si niekto chorobu priniesol zo zahraničia, a tá sa potom začala šíriť.

„Prekvapujúcim a záverom je, že sme zistili, že epidémia v Spojenom kráľovstve prepukla v dôsledku veľmi vysokého počtu oddelených importácií,“ uviedol profesor Nick Loman z Birminghamskej univerzity. „Nebol to pacient nula,“ doplnil.

Z Čína pochádza len desatina prípadov

Priamo z Číny bolo do Spojeného kráľovstva podľa štúdie doviezlo menej ako 0,1 percenta z prvých prípadov. Najviac nakazených naopak koncom februára pricestovalo z Talianska, začiatkom a v polovici marca zo Španielska a v polovici až ku koncu marca z Francúzska.

„Veľkým prekvapením pre nás je, aký plynulý to bol proces, rýchlosť a zdroj novo prineseného vírusu sa rapídne menili v priebehu len niekoľkých týždňov,“ uviedol profesor Oliver Pybus z Oxfordskej univerzity.

Zároveň sa koronavírus do Spojeného kráľovstva podľa štúdie dostal neskôr, než sa pôvodne očakávalo. Podľa záverov vedcov zhruba 80 percent z nových prípadov bolo do Spojeného kráľovstva privezených medzi 28. februárom a 29. marcom, keď sa stále debatovalo o uzávere. Následne začal počet prípadov dovezených z cudziny rýchlo klesať.

Najstaršie evidovaný prípad v štúdii pochádzal zo začiatku februára, je však možné, že sa v krajine nákaza objavila ešte predtým, ale táto analýza ju nedokázala zachytiť.

Diskutovaný futbalový zápas Liverpoolu a Atlética Madrid 11. marca mal podľa štúdie pravdepodobne zanedbateľný vplyv na prepuknutie koronavírusu v Spojenom kráľovstve. Na zápas podľa odhadov zo Španielska priletelo asi 3000 fanúšikov, v polovici marca ale zo Španielska do Británie každý deň lietalo zhruba 20 000 ľudí.

Každý z importovaných prípadov podľa štúdie spôsobil reťazový prenos, uzávery a obmedzenia zhlukovania ľudí ale šírenie výrazne spomalili.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19