Lacný liek dexametazón môže zachrániť životy pacientov s koronavírusom

U pacientov na pľúcnych ventiláciách znižuje riziko úmrtia o tretinu.

16.06.2020 18:09
debata (6)

Lacný a široko dostupný liek s názvom dexametazón môže pomôcť pri záchrane životov pacientov vážne chorých na koronavírus. Britskí experti označili takúto steroidnú liečbu za významný prelom v boji proti smrtiacemu vírusu. U pacientov na pľúcnych ventiláciách totiž znižuje riziko úmrtia o tretinu a u tých na kyslíku znižuje toto riziko o pätinu.

Liek je súčasťou najväčšieho testovania na svete, ktoré overuje, aké už existujúce liečby by boli účinné aj proti koronavírusu. Výskumníci odhadujú, že ak by bol liek dostupný v Británii už od začiatku pandémie, mohol zachrániť do 5 000 životov. Keďže je navyše lacný, mohli by z neho profitovať aj chudobné krajiny bojujúce s vysokými počtami nakazených.

V rámci testovania, ktoré vedie tím z Oxfordskej univerzity, dali dexametazón približne 2 000 hospita­lizovaným pacientom a porovnávali ich s takmer 4 000 ďalšími, čo liek nedostali. U pacientov na ventiláciách liek znížil riziko úmrtia zo 40 percent na 28 percent, u pacientov na kyslíku z 25 percent na 20 percent.

„Toto je doteraz jediný liek, ktorý dokázateľne znižuje úmrtnosť a znižuje ju výrazne. Je to veľký prelom,“ uviedol v tejto súvislosti popredný britský epidemiológ Peter Horby.

Dexametazón však zjavne nepomáha osobám s miernejšími prejavmi koronavírusu, to znamená tým, ktorí nepotrebujú pomoc pri dýchaní

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #liek #koronavírus #Covid-19