Vedci riešia rozostupy. Prečo práve dvojmetrový dištanc?

Všeobecné pravidlo dvojmetrového dištancovania sa kvôli obmedzeniu šírenia choroby Covid-19, nie je doložené relevantnými vedeckými dôkazmi.

22.06.2020 07:38
Covid-19 Foto: ,
debata (13)

Tvrdia to odborníci nielen z britskej Oxfordskej univerzity, ktorí tak vyzývajú ku koncu týchto „formalizovaných pravidiel“.

„Ono pravidlo dvoch metrov nemá oporu vo vede,“ povedali denníku The Daily Telegraph profesori Oxfordskej univerzity Carl Heneghan a Tom Jefferson. Existuje tak podľa nich celkovo len málo dôvodov k týmto obmedzeniam, a vyzývajú preto britskú vládu k zrušeniu týchto striktných pravidiel.

Škótska Univerzita v Dundee k tomu tiež dodala, že nič nenasvedčuje tomu, že by pri uplatňovaní sociálneho dištancu na vzdialenosť dvoch metrov bola bezpečnejšia než napríklad jeden meter. Podľa novej štúdie University v Dundee sa 78 percentné riziko infekcie novým typom koronavírusu od iného človeka vyskytuje vo vzdialenosti pod jedným metrom.

Heneghan s Jeffersonom skúmali súčasné dôkazy pre pravidlo dvoch metrov a prešli celkom 172 štúdií citovaných v žurnále Lancet. Zistili, že len päť sa výslovne zaoberalo infekciou vírusom SARS-CoV-2 vo vzťahu ku vzdialenosti. A iba jedna zmieňovala pohybovanie sa do šiestich stôp (cca 1,8 metra) od pacienta.

„Rady pred obchodmi, vyhýbanie sa sebe navzájom, akonáhle sme vnútri, rovnako tak nepribližovanie sa k ostatným ľuďom sa stalo normou. Pravidlo dvoch metrov však má vážny dopad na školy, reštaurácie a našu schopnosť fungovať v každodennom živote. Veľká časť informácií o prepuknutí nákazy nemá dobrú kvalitu. Osveta a umývanie rúk, teda všeobecne hygiena – to sú veci, ktoré potrebujeme, nie formalizované pravidlá,“ uvádzajú oxfordskí odborníci.

Epidemiológ Mike Lonergan z danej škótskej vysokej školy zhodnotil 25 článkov zostavených pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Ich záverom podľa neho je, že vyhýbanie sa kontaktu je veľmi dôležité. A že vzdialenosť jedného metra môže byť o niečo lepšie ako obyčajné vyhýbanie sa fyzickému kontaktu, ako je podávanie rúk a objímanie.

„Tieto dáta však tiež nenaznačujú, že dva metre sú lepšie ako jeden meter,“ zhrnul. Jednoducho povedané: lepšie je nejaký odstup než žiadny a lepší metrový než centimetrový, ale skrátka nie sú dôkazy o tom, že by si človek nejako pomohol, keď to budú práve nariadené dva metre.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #koronavírus #Covid-19 #sociálny dištanc #rozostupy