Študent skúma látku, ktorá môže byť základom účinných antibiotík

Vývoju nového typu účinných antibiotík by mohol výrazne pomôcť výskumný projekt študenta Prírodovedeckej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Ondreja Kováča.

14.07.2020 07:45
baktéria, krv, infekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Je zameraný na prvú totálnu syntézu antibiotika kibdelomycín. Látka totiž podľa Kováča vykazuje zaujímavú širokospektrálnu antibakteriálnu aktivitu a má veľkú šancu stať sa základným kameňom nového antibiotika. S jeho pomocou by lekári mohli lepšie čeliť rastúcej rezistencii baktérií na abtibiotické lieky.

„Totálna syntéza by prispela k príprave kibdelomycínu a na potvrdenie jeho chemickej štruktúry. Mohlo by to viesť k vývoju nového typu antibiotík na báze kibdelomycínu so zaujímavými antibakteriálnymi vlastnosťami. Samozrejme ide o veľmi zložitú štruktúru, syntéza si bude určite žiadať viac ako rok práce v laboratóriu,“ povedal Kováč, ktorý na študuje organickú chémiu.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je takzvaná antibiotická rezistencia, teda odolnosť baktérií proti niektorým antibiotickým liekom, globálnou hrozbou. V EÚ kvôli nej podľa odhadov ročne zomrie okolo 25 000 ľudí. Náklady na liečbu týchto odolných chorôb sú 1,5 miliardy eur za rok.

Vedci podľa Kováča predpokladajú, že látka kibdelomycín je inhibítorom dvoch dôležitých enzýmov potrebných pre DNA replikáciu bakteriálnych buniek. Zníženie aktivity týchto dvoch enzýmov pomocou kibdelomycínu by malo výrazný antibakteriálny efekt, ktorý možno využiť pri liečbe bakteriálnych infekcií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #antibiotiká #výskum #rezistencia baktérií