Terajší koronavírus je nákazlivejší ako jeho originálna verzia

Na celom svete v súčasnosti dominuje jedna varianta vírusu SARS-CoV-2, ktorá sa odlišuje od tej, ktorá sa ako prvá objavila na sklonku minulého roka v Číne. Vedci pritom zistili, že táto obmena vírusu ľahšie preniká do ľudských buniek a je preto zrejme nákazlivejší, než originálna verzia.

03.07.2020 11:41
covid5 Foto:
Ilustračné foto.
debata (65)

Podľa agentúry AFP to tvrdí nová štúdia vo vedeckom časopise Cell, podľa ktorej je však ešte potrebné tieto výsledky dôkladnejšie overiť.

Koronavírus, rovnako ako všetky ostatné vírusy, neustále prechádza mutáciami. Potom, ako sa SARS-CoV-2 rozšíril z Číny do Európy, sa tam stala dominantnou jedna z jeho variánt, ktorú vedci označili D614G. Tá má voči originálu drobnú odlišnosť v DNA práve v mieste, ktoré ovplyvňuje schopnosť vírusu prenikať do ľudských buniek.

Vedci sledujú genetické mutácie koronavírusu po celom svete, zaznamenávajú ich genóm a zdieľajú ich v databáze GISAID, ktorá teraz eviduje asi 58 000 rôznych génových sekvencií SARS-CoV-2.

Výskumníci z univerzít v Sheffielde a Dukeovej univerzity spoločne s pracovníkmi z laboratória v Los Alamos v apríli prišli na to, že variant D614G v súčasnosti na svete dominuje a s istým znepokojením si potom uvedomili, že jeho konkrétne mutácie ho zrejme robia viac prenosný medzi ľuďmi. Svoje zistenia však museli ešte overiť.

Analyzovali preto údaje od 999 pacientov hospitalizovaných v Británii s Covid-19 a zistili, že ľudia nakazení skúmanou variantou v sebe majú viac vírusových častíc. To sa však nijako neodrážalo na vážnosti ich ochorenia, čo bolo pre vedcov povzbudivé. Experimenty v laboratóriách potom ukázali, že D614G preniká do ľudských buniek s troj až šesťkrát väčšou účinnosťou, ako pôvodná varianta koronavírusu nájdená v Číne.

Vedci však upozorňujú, že nálezy z laboratória ešte nemusia verne replikovať správanie vírusu v reálnom svete a jeho šírenie populáciou. Z prísne vedeckého hľadiska tak možno teraz len povedať, že je varianta D614G nákazlivejšia, ale to nevyhnutne neznamená, že sa medzi ľuďmi skutočne viac šíri. Úlohu pri jeho rozšírení totiž mohli zohrať aj ďalšie neznáme faktory či obyčajná náhoda.

Nathan Grubaugh z univerzity v Yale so svojimi kolegami v inom článku však tiež poznamenal, že táto varianta vírusu v súčasnosti pandémii dominuje. „Je to zaujímavý objav, ktorý sa možno dotýka miliónov ľudí, ale u ktorého zatiaľ nepoznáme jeho konečný dopad. Objavili sme tento vírus pred pol rokom a veľa ďalších vecí o ňom zase zistíme v nasledujúcich šiestich mesiacoch,“ dodal.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19