Imunita zohráva pri Covid-19 veľkú úlohu

Odhaduje sa, že neadekvátna výživa je príčinou až 60 percent neinfekčných a viac ako 75 percent infekčných chorôb vo svete.

08.07.2020 07:01
žena, zdravá strava, šalát, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Záujem o vzťah medzi výživou a zdravím človeka zaujímal lekárov a vedcov od dávnej minulosti až napokon v 60. až 70 rokoch 20. storočia vznikol lekársky odbor nazývaný nutričná imunológia, alebo imunonutrológia.

Koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia Svetová zdravotnícka organizácia konštatovala, že vzťah medzi malnutríciou (nedostatočný stav výživy, podvýživa) a infekciou je synergický, čo znamená, že nesprávna výživa ide ruka v ruke s infekciami, ale aj mnohými ďalšími neinfekčnými chorobami ako kardiovaskulárne, či onkologické choroby, ale aj cukrovka a obezita. Osobitne je úloha výživy rozhodujúca v dvoch ohraničujúcich obdobiach života a to v rannom detstve a starobe.

"Výskum interakcií medzi výživou a a imunitou má praktický význam tak pre klinickú medicínu tak i pre verejné zdravotníctvo“, konštatuje k téme stravovanie a imunita doktorka Zora Kľocová Adamčáková, vedúca oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Imunitný systém oslabia infekcie

Úlohou imunitného systému je ochrana organizmu teda rozoznanie vlastných a cudzích nežiaducich buniek (vírusy, baktérie, huby, parazity), tkanív (napr. nádorové bunky) alebo chemických látok.

Rizikových faktorov, ktoré môžu prispieť k oslabeniu imunity je viac: predovšetkým znečistené životné prostredie, nezdravý životný štýl – fajčenie, nezdravá výživa, nedostatok pohybu, nadmerná konzumácia alkoholu, stres, nedostatok spánku, a potom tie, ktoré nemôžeme ovplyvniť ako napríklad vek, pohlavie, genetická predispozícia. Oslabenie imunitného systému sa najčastejšie prejaví opakovanými infekciami.

„Imunitný systém má každý deň a celý život 24 hodinovú pohotovosť, pretože stravu nekonzumujeme sterilnú, ani nedýchame sterilný vzduch, preto vyžaduje prísun dostatočného množstva zdrojov energie a stavebných látok, aby mohol plniť svoje funkcie. Odhaduje sa, že človek za svoj život skonzumuje približne 60 ton potravy, v ktorej prijme okrem tých dobrých aj obrovské množstvo látok škodlivých. Všetka táto potrava prejde cez tráviaci trakt, pre ktorý je dôležitá každodenná obnova jeho epitelu a lymfatický systém okolo tráviaceho systému, ktoré spolu patria k najdôležitejším orgánom imunity“, približuje tému doktorka Adamčáková.

„Výživa negatívne ovplyvňuje imunitný systém aj v prípade neadekvátneho zloženia alebo hladovania, ale aj opačne – v podobe dlhodobého nadbytku. Každé prebiehajúce ochorenie zhoršuje nutričný stav a teda aj imunitnú kapacitu organizmu,“ povedala.

Odpoveď na otázku, ktorá v súčasnosti, v čase celosvetovej pandémie ochorenia COVID-19 mnohých zaujíma do akej miery je možné využiť vhodne zostavené nutričné odporúčania ako prevenciu pri infekciách, ktoré majú epidemický alebo pandemický potenciál ukážu až výsledky výskumu v budúcnosti.

„Nateraz je však dôležité, aby sme vo svoj prospech využili to, čo už bolo vedecky dokázané, čo nás môže pred mnohými infekčnými aj neinfekčnými ochoreniami chrániť. Odporúča sa nefajčiť, denne konzumovať zvýšené množstvo a zeleniny, pravidelne jesť orechy a semienka, preferovať celozrnné pokrmy a jedlá s nízkym obsahom tukov, potraviny s obsahom probiotík, dodržiavať pitný režim – nesladené nealkoholické nápoje, ale aj pravidelne cvičiť, znížiť príjem alkoholu a jednoduchých cukrov na minimum, dodržiavať spánkový režim a psychohygienu,“ dodala doktorka Adamčáková.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #WHO #zdravie a prevencia #koronavírus #Covid-19