WHO: Nie je možné vylúčiť, že koronavírus sa šíri aj vzduchom

Množia dôkazy o tom, že sa nový druh koronavírusu môže šíriť aj vzduchom, uznala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

08.07.2020 12:21
covid6 Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Stalo sa to po tom, čo skupina viac než 200 vedcov v otvorenom liste vyzvala WHO, aby aktualizovala svoje informácie o spôsoboch šírenia vírusu medzi ľuďmi, píše agentúra Reuters.

„Hovorili sme o možnosti šírenia (koronavírusu) vzduchom a v aerosóloch ako o jednom zo spôsobov prenosu (ochorenia) COVID-19,“ povedala v utorok na tlačovom brífingu epidemiologička Maria Van Kerkhoveová z WHO.

Prenos vírusu malými čiastočkami vo vzduchu nie je podľa WHO možné vylúčiť v „preplnených, uzavretých a zle vetraných“ priestoroch. Ak sa potvrdia dôkazy o šírení vírusu týmto spôsobom, môže to mať dosah na zmenu nariadení WHO pre vnútorné priestory – mohlo by ísť napríklad o rozšírenejšie používanie ochranných rúšok či o prísnejšie dodržiavanie odstupu, a to najmä v baroch, reštauráciách či prostriedkoch verejnej dopravy.

WHO doteraz uvádzala, že nový koronavírus spôsobujúci respiračné ochorenie COVID-19 sa šíri predovšetkým kvapôčkami vylučovanými pri kašľaní a kýchaní, ktoré rýchlo dopadnú na zem či iné povrchy a nezostávajú vo vzduchu. Ako hlavné preventívne opatrenie sa preto uvádzalo dôkladné umývanie si rúk.

V otvorenom liste zverejnenom v pondelok v časopise Clinical Infectious Diseases však 239 vedcov z 32 krajín upozornilo na to, že vznášajúce sa čiastočky vírusu zostávajú vo vzduchu aj niekoľko hodín a môžu nakaziť ľudí, ktorí ich vdýchnu.

„Vonkoncom nejde o útok na WHO. Je to vedecká diskusia, ale mali sme pocit, že to musíme zverejniť, lebo po mnohých rozhovoroch s nimi (WHO) si odmietali vypočuť dôkazy,“ povedal v telefonickom rozhovore pre Reuters José Jiménez, chemik pôsobiaci na univerzite v americkom štáte Colorado.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #WHO #koronavírus #Covid-19 #šírenie vírusu