Koho zabíja koronavírus najviac? Oxford zverejnil dosiaľ najväčšiu štúdiu rizikových faktorov

Vedci z univerzity v Oxforde vykonali dosiaľ najväčšiu štúdiu, ktorá sa zaoberá rizikovými faktormi v súvislosti s ochorením Covid-19.

11.07.2020 06:00
covid3 Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (33)

Aj keď neprináša žiadne prelomové objavy, potvrdzuje závery menších štúdií, ktoré prebiehali v posledných mesiacoch po celom svete.

Štúdia oxfordských vedcov je zatiaľ najväčšia svojho druhu. Vedci analyzovali podrobnosti približne 11 tisíc úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19 a porovnávali ich s viac ako 17 miliónmi zdravotníckych údajov anonymných pacientov.

Závery štúdie nepriniesli žiadne bombastické objavy, potvrdili ale predchádzajúce závery z menších štúdií. Potvrdilo sa, že najrizikovejšími skupinami sú muži, černosi, seniori nad 80 rokov či ľudia trpiaci dlhodobými zdravotnými problémami.

Výsledky štúdie ukázali, že ak sa novým vírusom nakazí černoch, je o 48 % pravdepodobnejšie, že v súvislosti s nákazou zomrie, ako keď sa nakazí beloch. Ďalšími rizikovými skupinami sú potom Indovia, Pakistanci a Bangladéšania. Tí majú voči belochodom až o 44 % vyššiu šancu, že nákaze podľahnú.

Štúdia, ktorá bola zverejnená v prestížnom časopise Nature, rovnako porovnala riziko úmrtia na Covid-19 medzi mužmi a ženami. Zo záverov vyplýva, že muži majú o 50 % väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na Covid-19 ako ženy.

Ďalšou ohrozenou skupinou sú diabetici. Riziko úmrtia na Covid-19 u nich značne kolíše a oproti zdravým ľuďom je pravdepodobnosť vvyššia o 31 až 95 % v závislosti od závažnosti ochorenia.

Ako už naznačovali výsledky predchádzajúcich štúdií, väčšina dlhodobých zdravotných problémov zvyšuje riziko úmrtia na Covid-19. Či už ide o kardiovaskulárne ochorenia, respiračné problémy, obezitu, rakovinu, choroby pečene a obličiek či poruchy imunity, riziko rastie v závislosti od vážnosti zdravotných problémov.

Na rodziel od drvivej väčšiny dlhodobých zdravotných problémov nie sú podľa štúdie vnímaní ako riziková skupina ľudia trpiaci vysokým tlakom.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #vedci #koronavírus #Covid-19