Pri koronavíruse hrozí osemkrát vyššie riziko mŕtvice ako pri chrípke

Koronavírus je často porovnávaný s klasickou chrípkou. Vedci teraz prišli s ďalším potvrdením, že koronavírus je v mnohých smeroch nebezpečnejšie ochorenie.

18.07.2020 21:00
prihoda Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Podľa ich zistení chorým s koronavírusom hrozí až osemkrát vyššie riziko mozgovej mŕtvice ako chorým s chrípkou.

Vedci z lekárskej fakulty Weill Cornell Medicine v New Yorku zanalyzovali dáta viac ako 1 916 chorých, ktorí boli v období od 4. marca do 2. mája 2020 hospitali­zovaní, či kvôli svojmu akútnemu stavu v dôsledku koronavírusovej infekcie navštívili pohotovosť. Až 1,6 % z nich prekonalo cievnu mozgovú príhodu, pričom u tretiny z nich sa tak stalo v okamihu, keď boli v závažnom stave na pľúcnej ventilácii.

Až 32 % chorých s Covidom-19, ktorí prekonali mozgovú mŕtvicu, následne zomrelo.

Pre porovnanie z analýzy 1 486 chorých s chrípkou, ktorí boli v dôsledku tohto ochorenia hospitalizovaní či navštívili pohotovosť, prekonalo iba 0,2 % týchto pacientov cievnu mozgovú mŕtvicu, pričom nikto z nich nezomrel.

Vedci študovali riziká cievnych mozgových príhod, ktoré sa objavujú v dôsledku zablokovania krvného toku do mozgu. Jedná sa o závažnejší stav ako u hemoragickej mŕtvice, kedy dochádza k prasknutiu oslabenej cievy a ku krvácaniu do mozgu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #vírus #mozgová mŕtvica #koronavírus #Covid-19