Slovenskí vedci vyvinuli unikátny materiál pre zubné implantáty

Výskumný tím vedcov z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV vyvinul jedinečný kompozitný materiál BIACOM® (BIoActive COmposite Metal) pre kostné implantáty na báze titánu.

16.07.2020 10:13
zub Foto:
debata (4)

Implantáty vyrobené z tohto materiálu sú vhodné pre trvalú prítomnosť a funkciu v ľudskom tele, pre aplikácie vystavené vysokému a cyklickému mechanickému namáhaniu, čo platí najmä pre zubné implantáty.

„BIACOM® pozostáva z dvoch vzájomne nerozpustných kovov rôznych vlastností. V nosnej trvalej matričnej titánovej štruktúre sa nachádza biologicky odbúrateľná zložka – horčík, vo forme homogénne rozmiestnených, účelovo usmernených a navzájom spojitých vláken. Špecifická mikroštruktúra titánovej matrice poskytuje kompozitnému implantátu mechanickú pevnosť, únavovú životnosť a chemickú odolnosť, zatiaľ čo zložka horčíka znižuje modul pružnosti teda tuhostná konštanta charakteristická pre daný materiál a zlepšuje integráciu kostného tkaniva,“ povedal Martin Balog z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

Mladí vedci - Martin Balog a A.M.H. Ibrahim,... Foto: sav.sk
zub2 Mladí vedci - Martin Balog a A.M.H. Ibrahim, ktorí vyrobili nový druh zubného implantátu.

Postupným odbúravaním horčíkovej zložky sa najprv z povrchu a neskôr z jadra implantátu vytvárajú póry, ktoré vedú k ďalšiemu poklesu modulu pružnosti. Zároveň tak vytvárajú priestor na pevnú fixáciu implantátu v kosti. Póry umožňujú prerastenie kostného tkaniva do implantátu, a tým sa vytvára kvalitné mechanické prepojenie medzi kosťou a implantátom.

„Použitím nového materiálu pripraveného konvenčnými metódami práškovej metalurgie sa podarilo zredukovať hlavné nedostatky doteraz používaných titánových implantátov. Nevýhodou je ich modul pružnosti, ktorý je výrazne väčší ako modul kosti, čo môže viesť k lokálnemu uvoľneniu implantátu. Zároveň, doteraz používané titánové implantáty mali nedostatočnú povrchovú aktivitu, ktorú treba vylepšiť dodatočnými operáciami,“ povedal A.M.H. Ibrahim z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

Foto: sav.sk
zub1

„BIACOM® implantáty sme podrobili skúškam podľa príslušných ISO štandardov s výbornými výsledkami, pričom boli posudzované mechanické a únavové vlastnosti a korózne správanie. V spolupráci so zahraničnými a domácimi partnermi (School of Dental Medicine v Záhrebe, Institute of Genetic Engineering and Biotechnology v Gebze a Biomedicínske centrum SAV) sa vyhodnotila biokompatibilita v in-vitro podmienkach a realizovali sa predbežné in-vivo implantačné testy na veľkých zvieracích modeloch,“ povedal Peter Krížik z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #SAV #výskum #Ľudské telo #zubné implantáty