Odhalí 'pľuvací' test koronavírus?

Na americkej Kalifornskej univerzite v Berkeley prebieha na tamojšom Inštitúte inovatívnej genomiky nová štúdia, ktorá má za cieľ zistiť, či test zo slín dokáže identifikovať asymptomatické nosiče nového typu koronavírusu.

22.07.2020 06:51
debata

Podľa agentúry Reuters tak sliny môžu byť ďalším krokom v boji proti šíreniu ochorenia Covid-19. Aktuálny výskum sa snaží prísť na to, či sa test dá vykonávať iba s pomocou slín a odhaliť tak pacientov bez príznakov.

Doktorandka Catlan Reardonová z danej univerzity už absolvovala testy na prítomnosť koronavírusu v mnohých rôznych podobách a konštatovala, že v porovnaní s ostatnými je tento test – logicky – bezbolestný a oveľa menej nepríjemný.

„Zaberie to rovnaký čas, avšak nosový tampón bol pre mňa rozhodne nepríjemnejší. Ústny výterový tampón bol pre mňa tiež nepríjemný,“ priznala a dodala, že v porovnaní s tým je „pľuvací test“ oveľa jednoduchší a neinvazívny.

Len si treba vydezinfikovať ruky, uchopiť špeciálnu skúmavku, priložiť si ju k ústam a doslova do nej napľuť – testovanie vyžaduje až jeden mililiter slín. Ten sa potom hodnotí v laboratóriu. K samotnému odberu vzoriek tak netreba prítomnosť žiadneho lekárskeho špecialistu, len dobrovoľníka za ochranným plexisklom. Univerzita tým chce testovanie zjednodušiť a znížiť jeho náklady.

Bude však toto rovnako spoľahlivé ako iné formy testovania? Zatiaľ existujú tri iné sady koronavírusových testov slín, ktoré získali súhlas od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a to na základe povolenia na núdzové použitie. „Dúfame, že naša univerzita bude štvrtá,“ uviedla biochemička Jennifer Doudnaová.

„V súčasnosti pracujeme najmä na tom, aby sme najprv zistili, koľko vírusu sa pri teste uvoľní v slinách v porovnaní s nosom. A potom určíme, či skutočný test slín, ktorý robíme, je rovnako citlivý ako to, čo môžeme zistiť, keď používame nosové tampóny,“ vysvetlila.

debata chyba
Viac na túto tému: #test #vírus #sliny #koronavírus #Covid-19