Dobrá správa - vedci z Oxfordu vyvinuli účinnú vakcínu proti koronavírusu

Finálna vakcína by mohla byť dostupná už do niekoľkých mesiacov. Na jej vývoji niekoľko mesiacov pracoval tím vedcov z Oxfordskej univerzity a farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca.

20.07.2020 16:45
debata (292)

Vďaka vedcom z Veľkej Británie sa možno dočkáme vakcíny proti koronavírusu oveľa skôr, než sa pôvodne predpokladalo. Na jej vývoji pracoval skúsený tím biológov a virológov z Oxfordskej univerzity a farmaceutickej firmy AstraZeneca. Potenciálna vakcína bola v úvodných testoch úspešná. U pacientov, ktorí sa do štúdie zapojili, vyvolala silnú imunitnú odozvu. Vo svojom najnovšom článku z pondelka 20. júla na to upozornil vedecký magazín The Lancent.

Zatiaľ stále experimentálna vakcína má označenie ChAdOx1 nCoV-19 a kombinuje genetický materiál koronavírusu s modifikovaným adenovírusom, o ktorom je známe, že vyvoláva infekciu u šimpanzov. Vakcínu vedci podali viac ako tisícke účastníkov výskumu. Dobrou správou je, že po podaní v tele podporuje tvorbu protilátok, ako aj takzvaných T-buniek, vďaka ktorým sa telo dokáže dlhodobejšie vysporiadať s prípadnou infekciou.

Protilátky, o ktorých si vedci myslia, že sú dôležité pre nadobudnutie ochrany proti vírusu, sa v krvi pacientov nachádzali aj po 28 dňoch. Navyše vakcína bola vo všeobecnosti veľmi dobre tolerovaná, bez vážnejších vedľajších účinkov. Z nich sa najčastejšie po podaní objavovala bolesť hlavy, citlivosť v mieste vpichu, únava a horúčka.

Ako pre americký denník CNBC uviedol profesor Adrian Hill z Oxfordskej univerzity, silná imunitná odozva znamená, že vakcína s najväčšou pravdepodobnosťou poskytne ochranu proti vírusu, aj keď nič nie je možné garantovať. Klinické testy na ľuďoch by mohli pokračovať už o niekoľko týždňov aj na pacientoch v Spojených štátoch. “Používame jednu alebo dvojitú dávku vakcíny. Zdá sa, že pri oboch vzniká primeraná imunitná odozva, aj keď pri dvojitej dávke je odozva silnejšia,” doplnil A. Hill. Po prvej dávke by mal byť človek chránený zhruba dva mesiace. Druhá dávka túto dobu môže výraznejšie predĺžiť bez vážnejších vedľajších účinkov.

AstraZeneca ešte v júni oznámila, že spolu s partnermi plánuje vyrobiť a distribuovať až 2 miliardy dávok vakcín. Podľa vedcov je však stále potrebná zdržanlivosť, nakoľko stále nie je jasné, ako zaočkovaný jedinec zareaguje po nakazení sa vírusom. Práve to môže byť kľúčom k ďalšiemu vývoju vakcíny. Dôležité je takisto zistiť, či vytvorené protilátky poskytnú dostatočnú ochranu aj pred opätovným nakazením sa koronavírusom.

Na alternatívnych vakcínach pracujú aj desiatky farmaceutických firiem. Spoločnosť Moderna napríklad minulý týždeň zverejnila informácie o úspešných klinických testoch vlastnej vakcíny, ktorá rovnako vyvolala silnú imunitnú odozvu. Vakcínu však testovala len na vzorke 45 zdravých ľuďoch.

© Autorské práva vyhradené

292 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19