Aký smrtiaci je Covid-19? Vedci sa blížia k odpovedi

Po šiestich mesiacoch od začiatku pandémie odborníci hľadajú odpoveď na jednu zo základných otázok týkajúcich sa koronavírusu: Aký smrtiaci je Covid-19?

24.07.2020 10:15
covid6 Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Vedci najprv analyzovali údaje o šírení nákazy na výletných lodiach a neskôr prieskumy tisícov ľudí v ohniskách Covidu-19. Teraz vykonali desiatky štúdií, aby vypočítali úmrtnosť nakazených s touto chorobou, napísal spravodajský server The Wall Street Journal.

Tento výskum, ktorý započítal úmrtia z celkového počtu nakazených vrátane neohlásených prípadov naznačuje, že Covid-19 zabíja asi 0,3 až 1,5 percenta nakazených ľudí. Väčšina štúdií spresňuje tento podiel na 0,5 až jedno percento. To znamená, že z každých 1000 nakazených päť až desať priemerne zomrie.

Tento odhad naznačuje, že nový koronavírus je smrteľnejší než bežná sezónna chrípka, ale nie je taký smrtiaci ako ebola a ďalšie nákazlivé choroby, ktoré sa objavili v posledných rokoch.

Koronavírus ale zabíja viac ľudí ako smrteľnejšie choroby čiastočne preto, že je nákazlivejší. „Nejde len o to, aká je úmrtnosť medzi nakazenými. Ide aj o to, aká nákazlivá daná choroba je – a Covid-19 je veľmi nákazlivý,“ povedal Eric Toner, lekár pohotovostnej medicíny a vedec Strediska Johnsa Hopkinsa pre zdravotnú bezpečnosť, ktorý študuje pripravenosť zdravotnej starostlivosti na epidémie a nákazlivé choroby. „Práve kombinácia úmrtnosti a nákazlivosti robí z Covidu-19 takú nebezpečnú chorobu,“ dodal.

Zdravotné úrady a vedci sa snažia zistiť úmrtnosť na Covid-19, aby lepšie pochopili riziká tejto choroby, aby odhadli, koľko ľudí na ňu môže zomrieť, a zaviedli potrebné opatrenia na ochranu verejného zdravia.

Zistiť smrtnosť je ťažké

Avšak zistiť tento údaj je náročné, pretože značný počet nakazených nemá žiadne symptómy, prípadne vôbec neboli testovaní. Úmrtnosť tiež súvisí s takými faktormi, ako je vek dotyčného a prístup k zdravotnému systému.

Vírusom SARS-CoV-2 sa po celom svete nakazilo viac ako 15 miliónov ľudí, z ktorých viac ako 600 000 zomrelo. To znamená, že z potvrdených prípadov na svete zomrelo zhruba 4,2 percenta nakazených.

Percento úmrtia medzi potvrdenými prípadmi nákazy je vyššie, než percento úmrtí medzi celkovým počtom nakazených, pretože mnoho miernejších a asymptomatických prípadov Covidu-19 sa do štatistík nedostane, uvádzajú vedci.

V júni oficiálni činitelia amerických Stredísk pre kontrolu a prevenciu chorôb odhadli, že na začiatku mája na každý potvrdený prípad pripadlo zhruba desať nepotvrdených. „Naozaj ťažká úloha zistiť, koľko ľudí bolo nakazených,“ povedala Lucy Okellová z Kráľovskej univerzity v Londýne, ktorá v štúdii zverejnenej v marci odhadla úmrtnosť na Covid-19 v Číne na 0,66 percenta.

Aby získali údaje pre zistenie úmrtnosti, vezmú niektorí vedci počet známych prípadov nákazy a obetí, a potom odhadnú podiel asymptomatických prípadov. Avšak aj v počtoch obetí môžu chýbať nezistené prípady ľudí, ktorí zomreli a tiež to musia vedci vziať do úvahy.

Iní vedci zakladajú svoje odhady na výsledkoch testov protilátok, ktoré skúmajú krv účastníkov a zisťujú, či boli nakazení. Ale aj údaje z testovania protilátok majú svoje nedostatky, pretože sa vedci stále snažia pochopiť imunitnú reakciu na vírus.

Úmrtnosť ovplyvňujú viaceré faktory

„Povedať, že niekedy budeme mať jeden absolútne pravdivý odhad, je chybné. Môžeme získať predstavu o celkovom trende, ale musíme mať na pamäti, že sa môže meniť a kolísať,“ povedala Lea Meroneová, lekárka a zdravotná ekonómka austrálskej Univerzity Jamesa Cooka. „Všetko závisí od kontextu.“

Úmrtnosť sa líši – a často výrazne – v závislosti od takých faktorov, ako je vek, pohlavie a zdravotný stav. Prístup k zdravotnej starostlivosti a jej kvalita tiež môžu hrať úlohu.

„Lepšia liečba v budúcnosti by mohla úmrtnosť znížiť, ale preťažený nemocničný systém ju môže naopak zvýšiť,“ uviedol Gideon Meyerowitz-Katz, epidemiológ Univerzity vo Wollongong.

Pomer úmrtnosti okolo 0,6 percenta je šesťkrát vyšší, než 0,1 percento u bežnej sezónnej chrípky. Choroby, ako je SARS, MERS či ebola, sú oveľa smrtelnejšie – úmrtnosť na ne dosahuje zhruba desať až 50 percent. Na tieto choroby ale zomrelo oveľa menej ľudí, než na Covid-19, pretože nie sú ani zďaleka také nákazlivé alebo rozšírené.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #výskum #nákaza #koronavírus #Covid-19