Vyrážka v ústach môže byť novým príznakom Covidu-19, upozorňuje štúdia

Lézie a začervenané fliačky na podnebí úst môžu byť ďalším príznakom Covidu-19.

25.07.2020 06:51
Koronavírus / 2019-nCoV / Foto: ,
Koronavírus (2019-nCoV).
debata (13)

Naznačuje to štúdia zverejnená v odbornom časopise JAMA Dermatology. Odborníci skúmali 21 pacientov s Covid-19 z madridskej nemocnice, ktorí mali vyrážky. Šesť z nich malo vyrážku v ústach.

Vyrážka patrí medzi už známe možné symptómy ochorenia, španielski lekári však upozorňujú, že by vyšetrujúci lekári mali pacientom dôkladne prezrieť tiež ústnu dutinu.

Štúdia sa zaoberá prípadmi 21 pacientov z madridskej nemocnice, ktorí boli hospitalizovaní medzi 30. marcom a 8. aprílom. U šiestich z nich sa vyskytoval enanthém čiže vnútorná vyrážka, ktorá býva najčastejšie na slizniciach. Všetkých šesť pacientov – dvaja muži a štyri ženy – bolo vo veku medzi 40 a 69 rokmi.

Podľa lekárov to naznačuje, že táto vyrážka postihuje určitú podskupinu pacientov. Štúdia bola však príliš malá, než aby dokázala určiť, o akú podskupinu ide.

Aj keď sa množia popísané prípady covid pacientov s vyrážkou, je podľa autorov štúdie ťažké zistiť jej pôvod. Jednou z hypotéz je, že by mohla byť reakciou na podávané lieky. „Avšak prítomnosť enanthému veľmi silno naznačuje virálny pôvod skôr než reakciu na lieky,“ uvádzajú autori štúdie.

Vyrážka v ústach sa u pacientov objavila asi dva týždne po tom, čo sa u nich prejavili známejšie príznaky ako horúčka alebo dýchavičnosť.

Už skôr bola vnútorná vyrážka popísaná aj pri niektorých prípadoch z Talianska. Lekári by sa podľa autorov novej štúdie mali pri vyšetrovaní pacientov zamerať aj na vyšetrenie ústnej dutiny. K tej sa príliš nepristupuje vzhľadom k tomu, že sa lekári obávajú kvapôčkového prenosu choroby. Mnoho pacientov navyše nosí rúška a tento príznak tak môže lekár prehliadnuť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #vedci #ústa #koronavírus #Covid-19