Bielkovina, ktorú si telo vyrába samo, znižuje riziko vážneho priebehu koronavírusu

Telo produkujúca bielkovina znižuje riziko vážneho priebehu koronavírusu, hlási britská spoločnosť. Tá vyvíja prelomový liek.

26.07.2020 07:10
Covid-19 / Koronavírus / Foto:
debata (8)

Prípravok obsahujúci bielkovinu interferón beta podľa predbežných výsledkov klinických testov u pacientov s Covid-19 výrazne znižuje riziko vážneho priebehu ochorenia. Uviedla to britská spoločnosť Synairgen, ktorá liečivo vyvíja, napísal web BBC. Interferón beta je látka, ktorú si telo vie vytvoriť pri boji proti vírusom.

Pacienti s koronavírusom dostali bielkovinu na inhaláciu s cieľomm podporiť imunitnú reakciu.

Predbežné výsledky naznačujú, že sa u hospitalizovaných pacientov s koronavírusom, ktorým bol prípravok podaný, o 79 percent znížilo riziko vážneho priebehu choroby, pričom môže byť nutná pľúcna ventilácia.

Synairgen tiež tvrdí, že sa dvakrát až trikráát u týchto pacientov zvýšila pravdepodobnosť zotavenia do tej miery, že choroba neovplyvnila ich každodenné aktivity. Látka podľa predbežných záverov tiež výrazne u chorých znížila dušnosť a o tretinu skrátila čas nutnej hospitalizácie, v priemere z deviatich na šesť dní.

Do štúdie bolo zapojených 101 dobrovoľníkov, ktorí boli prijatí na liečbu Covid-19 v deviatich britských nemocniciach. Polovici bol podaný experimentálny liek, zatiaľčo ostatní dostali placebo.

Spoločnosť Synairgen musela vzhľadom k burzovým pravidlám ohlásiť predbežné výsledky štúdie. Dosiaľ však závery neboli publikované v odbornom časopise a neboli zverejnené ani všetky údaje z testov. BBC preto napísala, že nemôže potvrdiť tvrdenia spoločnosti o úspešnosti liečby.

Ak sa ukáže, že účinnosť prípravku zodpovedá vyjadreniam Synairgenu, pôjde o významný krok vpred v boji proti koronavírusu. Vedúci štúdie Tom Wilkinson poznamenal, že ak sa rovnaká úspešnosť prekáže aj pri väčších testoch, bude nová liečba predstavovať „obrat v hre“. Podľa jeho tímu môže byť prípravok ešte účinnejší pri podaní v ranom štádiu ochorenia.

Výkonný riaditeľ Synairgenu Richard Marsden sa domnieva, že v tejto fáze snáď ani nešlo čakať lepšie výsledky a označuje prípravok za prelom pre hospitalizovaných pacientov s koronavírusom. Spoločnosť bude v nadchádzajúcich dňoch svoje závery prezentovať regulátorom liečiv po celom svete aby zistila, aké ďalšie informácie budú požadovať na to, aby prípravok schválili. Tento proces môže trvať niekoľko mesiacov.

Britská vláda ale rovnako ako vlády mnohých iných krajín uviedla, že bude pracovať na čo najrýchlejšom schválení sľubných liekov. Podľa BBC je tak možné, že ho Londýn schváli na núdzové použitie na liečbu pacientov s koronavírusom, podobne ako to v máji urobil v prípade antivirotika remdesiriv. Ďalšou možnosťou je, že sa zvýši povolený počet ľudí, ktorým bude prípravok podávaný v rámci testov, ktorých efektivita a bezpečnosť bude starostlivo monitorovaná.

Interferón beta patrí k prvej línii obrany tela proti vírusom a varuje pred očakávaným vírusovým útokom. Nový koronavírus ale jeho tvorbu potláča, aby sa nestretol so silnou reakciou imunitného systému. Nový prípravok je podávaný priamo do dýchacích ciest vo forme aerosólu.

Interferón beta sa bežne používa pri liečbe roztrúsenej sklerózy. Podľa predchádzajúcich štúdií môže látka podporiť imunitnú reakciu a je vhodná aj pre pacientov s astmou a ďalšími chronickými ochoreniami dýchacích ciest.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #bielkovina #koronavírus #Covid-19