Koronavírus a Slovensko: Muži chorobnosťou prevyšujú ženy

Hygienici pokračujú v analýzach prípadov ochorenia COVID-19. Ako vyplýva z poslednej analýzy za obdobie od 29. júna do 21. júla, vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy.

28.07.2020 10:24
koronavírus vakcína Foto: ,
debata (1)

Maximum tvorili muži vo vekovej skupine 10– až 14-ročných, čo bolo spôsobené výskytom ochorení v hokejovom kempe pre mládež a vo vekovej skupine 45– až 54-ročných, čo je spôsobené výskytom u baníkov pracujúcich v českých baniach. Hygienici zaznamenali aj dva prípady ochorenia u detí do jedného roka. Do analýzy je zahrnutých 397 prípadov ochorení pozitívnych osôb, u ktorých bolo vykonané epidemiologické šetrenie a spracované všetky epidemiologické charakteristiky. Údaje z epidemiologického informačného systému spracovali Mária Avdičová a Jana Námešná z regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Za uvedené obdobie bolo na Slovensku vykonaných celkom 37 525 testov. Z analýzy vyplýva, že priemerná pozitivita mala hodnotu 1,06 %. Priemerný výskyt pozitívnych prípadov na deň bol 17. Takmer 30 % infikovaných malo respiračnú formu ochorenia, bezpríznakových zostalo 249 ľudí, čo predstavuje 63 % prípadov.

Dlhodobo sa na výskyte ochorení na Slovensku podieľa import zo zahraničia, predstavuje takmer 45 %, a prípady priamo súvisiace s importom 11 %. Najvyšší počet prípadov bol importovaný z Ukrajiny, konkrétne 43. Nasleduje Srbsko s 37 prípadmi, o jeden menej evidujú hygienici z Česka a zo Spojeného kráľovstva 14. Import hygienici zaznamenali z 32 krajín. Z tzv. rizikových krajín bolo importovaných 120 nákaz.

Najvyššiu chorobnosť za sledované obdobie mal Trenčiansky kraj. Nasledovali Bratislavský, Žilinský, Prešovský, Banskobystrický a Nitriansky kraj. Najmenej prípadov zaznamenali v Košickom a Trnavskom kraji. Najviac postihnuté okresy boli Tvrdošín a Čadca, nasledovali Prievidza a Revúca. V osemnástich okresoch sa žiadne ochorenie nevyskytlo.

„Z prehľadu epidémií prebiehajúcich v analyzovanom období vyplýva, že vysoko rizikové sú domáce oslavy a podujatia s úzkym kontaktom, ako bol napríklad hokejový kemp v okrese Tvrdošín. Zároveň to poukazuje na veľký význam prijímania lokálnych opatrení, včasné aktívne vyhľadávanie úzkych kontaktov, ich izolácia a laboratórne testovanie,“ uviedli v analýze hygieničky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #hygienici #koronavírus #Covid-19