Štúdia: Covid-19 má vplyv na srdce, zatiaľ sa ale nevie, či trvalý

Koronavírusová infekcia zanecháva následky na srdci mnohých pacientov aj v prípade, keď nešlo o ťažko chorých, ktorí by sa museli liečiť v nemocnici.

29.07.2020 07:05
srdce, krvný tlak, infarkt Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ukázali to výsledky nemeckej štúdie, o ktorých informuje vedecký portál Statnews.com. Zatiaľ nie je jasné, či poškodenie srdca je dočasné alebo trvalé.

Autori štúdie sa zamerali na výsledky magnetickej rezonancie srdca sto pacientov, ktorí prekonali koronavírusovú infekciu. Porovnávali ich so zobrazeniami ľudí, už sa Covidom-19 nenakazili. V priemere mali 49 rokov a dve tretiny z tých, čo koronavírus mali, sa liečili doma. Aj po dvoch mesiacoch sa u týchto ľudí znepokojujúce javy na srdci objavovali častejšie než v prípade kontrolnej skupiny.

Boli to štrukturálne zmeny na srdci a ďalšie následky, aké sa na tomto orgáne objavujú po infarkte, a známky zápalu srdcového svalu. Išlo pritom o pomerne mladých, zdravých pacientov, ktorí sa koronavírusom nakazili tento rok na jar, uviedla vedúca výskumu Valentina Puntmannová z univerzitnej kliniky vo Frankfurte nad Mohanom. Mnoho z nich sa vtedy vrátilo z lyžovačky a nikto z nich si nebol vedomý toho, že by mal nejaké problémy so srdcom.

Autori inej štúdie sa zamerali na výsledky pitiev 39 ľudí, ktorí zomreli v ranej fáze pandémie Covidu-19 a ktorí mali v priemere 85 rokov. Ukázalo sa, že v srdciach 24 z nich bolo veľké množstvo vírusu.

Podľa Statnews.com výsledky týchto štúdií naznačujú, že u mnohých pacientov Covid-19 môže byť predzvesťou srdcového zlyhania, pri ktorom je narušená čerpacia funkcia tohto orgánu. Je však príliš skoro na to zistiť, či pacienti, ktorí koronavírusovú infekciu prekonali, majú srdce poškodené dočasne alebo trvalo.

Kardiológov však aj súčasné poznatky znepokojujú, pretože sa ukazuje, že nákaza so sebou nesie vysokú pravdepodobnosť nejakých vplyvov na srdce.

U ľudí, ktorí majú kardiovaskulárne problémy, existuje väčšie riziko, že sa koronavírusom nakazia a že zomrú. Ukázalo sa tiež, že smrtiacimi komplikáciami Covidu-19 môžu byť krvné zrazeniny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #vedci #výskum #srdce #pacienti #koronavírus #Covid-19