Neporiadok je najlepší spojenec kreativity, tvrdia vedci

Neschopnosť usporiadať si svoje veci nesmie byť chápaná ako vada charakteru, tvrdia experti. Niektoré veľké kreatívne osobnosti boli známe neporiadkom. Boli to napríklad Steve Jobs, Thomas Edison alebo Albert Einstein.

14.08.2020 18:00
bordel Foto:
debata (1)

Napriek všetkej snahe je vaša kancelária zaplavená najrôznejšími predmetmi a doma sa vaša izba vôbec nepodobá ukážkovým miestnostiam z magazínov? Než by ste sa – márne – snažili potlačiť svoje sklony k neporiadku, radšej sa naň pozrite z druhej strany. Náš neporiadok v sebe skrýva mnohé prednosti.

Mnohí experti a vedecké štúdie ukazujú na to, že neporiadok ide ruka v ruke s kreativitou. V roku 2013 urobila psychologička Kathleen Vohsová z Minnesotskej univerzity zaujímavý experiment, pri ktorom dve skupiny osôb rozdelila tak, že jedna skupina bola umiestnená v dokonale upratanej miestnosti, druhá v miestnosti s neporiadkom. Obe skupiny boli podrobené rovnakým testom, z ktorých vyplynulo, že tí, ktorí boli v neupratanej miestnosti, vykazovali viac kreativity ako druhá skupina v upratanej izbe.

Tí, ktorí majú pekne upratanú kanceláriu, majú tiež tendenciu sústrediť sa na pravidlá, ktoré majú rešpektovať, zatiaľ čo osoby žijúce v neporiadku sa odvažujú vychýliť sa z vychodenej cesty a používajú svoje hromady papiera ako zdroj inšpirácie.

Bordel je pozostatkom kolonizácie

Ak naša spoločnosť tlieska poriadku a odsudzuje neporiadok, je to nepochybne z historických dôvodov, upozorňuje Jean-Paul Filiod z Lyonskej univerzity.

Slovo „bordel“ je pozostatkom kolonizácie a navodzuje predstavu nečistoty, ktorá odporuje predpisom hygieny, ktoré prenikli do našej spoločnosti v 19. storočí, kedy sa stavali mestá a zvážal odpad, uvádza. „V posledných rokoch je neporiadok však v našich interiéroch oveľa lepšie tolerovaný,“ dodáva vedec.

Osoby žijúce v neporiadku sa v ňom cítia bezpečne. „Poriadok je často prežívaný ako donútenie, uväznenie. Niektorí ľudia potrebujú neporiadok doma aj v kancelárii, v automobile či v pivnici,“ uvádza psychiater Alberto Eiguer. „Táto neusporiadanosť je o to viac nevyhnutná, ak dotyčný vykonáva povolanie zvlášť náročné na presnosť, kde sa nesmie pomýliť ani o číslo, ani o čiarku,“ hovorí.

Neporiadok = slobodomyseľnosť

Ak človek miluje neporiadok, znamená to slobodomyseľnosť a odmietanie konvencií. „Neporiadni ľudia sú často psychicky veľmi slobodní,“ vysvetľuje psychologička Emmanuelle Vauxová-Lacroixová.

Je to spôsob, ako sa vzbúriť proti príliš úzkostlivým rodičom, ako odmietať byť ako matka, ktorá je prísna pani domu. Neporiadok je tiež spôsob, ako vymedziť svoj priestor vo vzťahu k ostatným.

„Ak pohadzujem po byte špinavé topánky či svoje papiere, nútim tým ostatných, aby sa mnou zaoberali: je to tiež spôsob, ako prilákať pozornosť,“ hovorí psychologička. Náš neporiadok vypovedá tiež veľa o nás a o našej rodine.

Neporiadni ľudia sú tiež viac pružní pokiaľ ide o čas. Sú schopní zmeniť svoje plány na poslednú chvíľu, aby využili nejakú príležitosť. Sú schopní smiať sa sami sebe a vnášať trochu hry do každodenného života.

„Niekto využíva svoje bordelárstvo ako určitý druh intelektuálnej stimulácie, spôsobu, ako udržať mozog v pohotovosti,“ uvádza psychologička Laurence Einfaltová. Takí ľudia celé dni hľadajú svoje kľúče. „Jedna klientka mi dokonca raz povedala: ‚Teraz ste mi pomohla urobiť si vo všetkom poriadok, ale pýtam sa, ako v tom budem žiť?‘“ dodáva psychologička.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #kreativita #neporiadok #bordel