Vedci sa pokúšajú lepšie pochopiť systém imunitnej odpovede na koronavírus

Vedci zo 17 britských výskumných centier sa pokúšajú lepšie pochopiť systém imunitnej odpovede na koronavírus. Ako informuje spravodajský portál BBC, odborníci hľadajú odpovede na otázky, ako sú dĺžka trvania imunity alebo prečo sa medzi ľuďmi tak líši vážnosť ochorenia.

02.09.2020 07:25
Covid-19 / Koronavírus / Foto:
debata (11)

Nové britské Coronavirus Immunology Consortium (UK-CIC) konštatuje, že poznanie o imunite pomôže v boji proti vírusu. Na svoje fungovanie získalo 6,5 milióna libier (7,26 milióna eur) od UK Research and Innovation (UKRI) a National Institute for Health Research (NIHR).

„Naša imunitná odpoveď na vírus je to, čo určuje, ako reagujeme, keď sa nakazíme, ako veľmi ochorieme, keď dostaneme akútnu infekciu, ako dlho sme chránení po tom, ako sme sa infikovali a ako môžeme reagovať na vakcínu. Imunitný systém je za všetkým, čo je kľúčové v reakcii na tento vírus,“ skonštatovala imunologička Mala Maini z University College London, ktorá vedie jeden z tímov UK-CIC.

Podľa Paula Mossa z UK-CIC a University of Birmingham sú obavy, že imunitná odpoveď na koronavírus sa časom stráca. Vedci v Hongkongu dokonca tento týždeň informovali o prvom zdokumentovanom prípade opätovnej nákazy. Podľa Mossa však už skutočnosť, že muž počas druhej infekcie koronavírusom nemal žiadne príznaky, znamená, že imunitný systém môže byť pri zastavení ochorenia efektívny.

Konzorcium chce preštudovať aj možnosť, či niektorí ľudia nie sú voči vírusu imúnni aj bez toho, aby sa s ním dostali do kontaktu. Niektoré štúdie totiž naznačujú, že ak sa človek niekedy počas života stretol s nejakým iným koronavírusom, umožňuje to imunitnému systému, reagovať aj na nový koronavírus. Kľúčová je pritom podľa Mossa otázka, či infekcia iným, slabším koronavírusom chráni pred novým vírusom alebo môže, naopak, spôsobiť vážnejší priebeh COVID-19.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vírus #vedci #výskum #koronavírus #Covid-19