Steroidy účinne znižujú úmrtnosť na ochorenie COVID-19

Steroidy účinne znižujú úmrtnosť vážne chorých pacientov s ochorením COVID-19.

04.09.2020 07:40
steroid Foto:
debata (3)

Potvrdzuje to analýza štúdií, ktorá v stredu vyšla vo vedeckom časopise Journal of the American Medical Association. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa výsledkov analýzy siedmych štúdií pod vedením Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vďaka steroidom podarilo znížiť riziko smrti u kriticky chorých pacientov s koronavírusom až o tretinu, a to v porovnaní s bežnou liečbou alebo s použitím placeba.

Štúdie sa týkali 1703 vážne chorých pacientov z piatich kontinentov. Podľa výsledkov sú podobne účinné tri druhy kortikosteroidov – dexametazón, hydrokortizón alebo metylprednizolón -, čím sa rozširujú možnosti pre záchranu mnohých životov, informovala spravodajská televízia Sky News.

Experti však varujú, že steroidmi sa ochorenie COVID-19 nedá vyliečiť. Tieto lieky sa tradične používajú na tlmenie zápalov. Zápal sa často tvorí aj v pacientoch s koronavírusom, keď ich imunitný systém na vírus zareaguje prehnane, čo môže viesť k smrteľnému poškodeniu pľúc. Vďaka steroidom je tak možné predísť možnému úmrtiu spôsobenému zápalom v reakcii na infekciu novým koronavírusom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #WHO #steroidy #koronavírus #Covid-19