Znečistené ovzdušie poškodzuje DNA v spermiách, potvrdil výskum českých vedcov

Vplyv znečisteného ovzdušia má vplyv na zhoršenie genetických vlastností spermií, konkrétne na integritu chromatínu, teda komplexu DNA a niektorých proteínov.

06.09.2020 07:26
spermia, spermie, vajíčko Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Potvrdil to výskum českých vedcov, ktorého výsledky predstavil vedec Jiří Rubeš.

Výskumníci sledovali vplyv ovzdušia na funkčné a genetické vlastnosti spermií u skupín strážnikov v Ostrave, Prahe a v Českých Budějoviciach. V Ostrave potom výskumníci preukázali najväčší rozdiel v rámci dvoch rôznych období.

Rubeš uviedol, že plodnosť mužov je veľmi zraniteľná, pričom vplyv má ako prostredie, v ktorom sa človek pohybuje, tak aj životný štýl či profesie. Preto vedci vykonali výskum medzi mestskými strážnikmi – nefajčiarmi, ktorých vyšetrili v dvoch obdobiach – na jar a na jeseň 2019. Vedci tak pracovali s údajmi, keď priemerná štvrťročná koncentrácia karcinogénneho PAU benzo [a] pyrénu v ovzduší v Ostrave v 1. štvrťroku predstavovala 4,6 ng/m3, zatiaľ čo za 3. štvrťrok 0,6 ng/m3. V Prahe a Českých Budějoviciach boli tieto hodnoty výrazne nižšie.

V dvoch rôznych obdobiach tak odobrali vzorky od skupiny 65 mestských strážnikov. Rôzne miera znečistenia sa potom podľa vedca odrazili v narušení chromatínu v spermiách u sledovaných vzoriek.

V prípade Ostravy tím zistil, že medián narušenia chromatínu predstavoval 22,6 percenta na jar a 18,6 percenta na jeseň, čo označili za veľmi významný rozdiel. V Českých Budějoviciach potom boli podľa Rubeša namerané hodnoty ohľadom poruchy DNA hraničné, zdôraznil však, že tam pracovali s malým množstvom vzoriek. V prípade Prahy podotkol, že rozdiely neboli štatisticky významné. Výsledky projektu podľa neho však jasne preukazujú, že znečisťujúce látky v ovzduší podstatne prispievajú k narušeniu DNA v spermiách.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #ovzdušie #spermie