Do konca roka je podľa vedcov možné zabrániť státisícom úmrtí na koronavírus

Do konca tohto roka možno v celosvetovom meradle zabrániť státisícom úmrtí chorých na COVID-19, ak sa budú dodržiavať preventívne ochranné opatrenia, ako je nosenie rúšok a udržiavanie sociálneho odstupu. V globálnej projekcii vývoja pandémie to uviedol Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) pri Washingtonskej univerzite v americkom Seattli.

08.09.2020 07:36
Ochranné rúško / Rúško / Foto: ,
debata (8)

Podľa tejto prognózy by mohlo do 1. januára 2021 na celom svete na COVID-19 zomrieť približne 2,8 milióna ľudí, teda v porovnaní so súčasnou situáciou takmer ďalšie dva milióny. Univerzita Johnsa Hopkinsa uvádza, že na celom svete už zomrelo takmer milión ľudí na koronavírus a nakazilo sa viac ako 27 miliónov ľudí. Podľa odhadov IHME by mohlo v decembri denne umierať až 30 000 ľudí.

Šéf IHME Christopher Murray očakáva „smrtiaci december, najmä v Európe, v Strednej Ázii a v USA“. „Veda hovorí jasne a dôkazy sú nezvratné: prenosu vírusu pomáha brániť nosenie rúšok, dodržiavanie odstupu medzi ľuďmi a obmedzenie zhromažďovania,“ dodal Murray.

Jeho pracovisko vypracovalo tri scenáre možného vývoja. Najhoršia situácia nastane, keď sa rúška budú nosiť ako dosiaľ a budú sa naďalej zmierňovať požiadavky na dodržiavanie rozstupov. Do konca roka by potom mohli zomrieť až štyri milióny ľudí. V najlepšom prípade by mohol byť tento údaj len polovičný, teda dva milióny mŕtvych, ak sa budú rúška nosiť všade a vlády budú vynucovať odstup, len čo bude denne zomierať viac ako osem ľudí na milión obyvateľov.

Najpravdepodob­nejšie ale podľa IHME je to, že rúška sa budú nosiť rovnako ako teraz a naďalej zostanú v platnosti aj ďalšie opatrenia. Potom zomrie do konca roka 2,8 milióna ľudí.

Oba extrémne scenáre, teda "najlepší“ aj "najhorší“, predstavujú nárast úmrtí oproti súčasnej situácii. Čiastočne sa to dá pripísať sezónnemu nárastu ochorení na severnej pologuli. COVID-19 sa dosiaľ šíril podľa sezónnych vzorcov podobných ako pri zápale pľúc. Ak to tak bude aj naďalej, potom je potrebné na konci jesene a v zimných mesiacoch očakávať zvýšenie prípadov v krajinách na severnej pologuli. "Najmä ľudia na severnej pologuli musia byť s blížiacou sa zimou opatrní, pretože prípadov ochorenia bude v chladnom počasí viac, rovnako ako zápalu pľúc,“ povedal Murray.

IHME vo svojej projekcii dospel k záveru, že najviac mŕtvych na počet obyvateľov budú mať americké Panenské ostrovy, Holandsko a Španielsko. V rámci regiónov potom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bude do 1. januára v americkom regióne viac ako 959-tisíc úmrtí, v európskom viac ako 667-tisíc, v africkom viac ako 79-tisíc, v regióne východného Stredomoria viac ako 168-tisíc, v oblasti juhovýchodnej Ázie viac ako 738-tisíc a v západnom Pacifiku viac ako 191-tisíc.

Murray odporučil poučiť sa z krajín, kde sa podarilo vírus zvládnuť a varoval pred stratégiou "kolektívnej imunity“. Práve najhorší zo scenárov odráža situáciu, keď krajiny pripustia nákazu veľkej časti populácie, čo ale povedie k veľkému počtu úmrtí.

8 debata chyba