Nové prípady obrny nespôsobila vakcína, ale zmutovaný vírus

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v auguste ohlásila odstránenie detskej obrny na africkom kontinente. O niekoľko dní neskôr sa však objavila správa o nových prípadoch ochorenia v Sudáne. Ich pôvodcom je vírus obsiahnutý vo vakcíne.

22.09.2020 07:37
chrípka, injekcia, vakcína Foto:
Ilustračné foto.
debata (37)

Na sociálnych sieťach sa okamžite rozbehla kampaň proti očkovaniu. Prípady zo Sudánu sú ale ukážkou vzácnej mutácie vírusu obsiahnutého v očkovacej látke, píše agentúra AFP.

Vírusom pochádzajúcim z vakcíny (cVDPV2) sa v minulom desaťročí podľa WHO na celom svete nakazilo 1271 ľudí. Podľa AFP ale treba zdôrazniť, že nejde o ľudí, ktorí boli očkovaní, ale o tých, ktorí imunizovaní neboli.

Keď WHO ohlasovala „historické“ odstránenie detskej obrny v Afrike, na mysli mala odstránenie živého vírusu. Už o dva dni ale Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) v Sudáne ohlásil prekvapivo najmenej 13 nových prípadov obrny.

Sociálne siete reagovali okamžite. Plán WHO na odstránenie detskej obrny sa vraj teraz obracia proti organizácii samotnej a OSN bola nútená priznať, že zdrojom epidémie v Afrike je vakcína financovaná nadáciou manželov Billa a Melindy Gatesovcov. OCHA aj WHO spresnili, že nové prípady boli spôsobené vírusom 2. typu obsiahnutým vo vakcíne. Nejde o „živý“ typ poliovírusu, ktorý je teraz aktívny už len v Afganistane a Pakistane, ale o vzácnu mutáciu vírusu obsiahnutého v očkovacej látke.

„Vakcína obsahuje vírus, ktorého účinok bol oslabený tak, aby nemohol ochorenie vyvolať. Ak je podaná ústami, vírus sa z nej vylúči stolicou,“ vysvetlil koordinátor imunizačného programu WHO v Afrike Richard Mihigo. V miestach s nedostatočnou asanáciou sa môže stať, že vylúčený vírus koluje v prostredí. Deti, ktoré s takýmto vírusom prídu do kontaktu vo svojom okolí, tak môžu byť „pasívne vrúbľované“. „Vo veľmi zriedkavých prípadoch môže tento vírus pochádzajúci z vakcíny zmutovať, je opäť infekčný a schopný vyvolať komplikácie aj ochrnutie,“ vysvetlil Mihigo.

Tieto nové prípady nákazy teda nie sú prípady druhotných účinkov vakcíny, ale nedostatočnej ochrany, upozornil hovorca Iniciatívy za globálne odstránenie detskej obrny (GPEI) Oliver Rosenbauer.

WHO trvá na tom, že ak je obyvateľstvo dobre imunizované, potom je chránené pred oboma typmi vírusu. Už pri augustovom ohlasovaní dobrej správy o odstránení organizácia pripomenula, že v 16 afrických krajinách stále koluje poliovírus 2. typu, ktorý sa môže „presadiť“ v oblasti s malou zaočkovanosťou. O tomto riziku sa hovorí teraz v súvislosti s pandémiou koronavírusu, počas ktorej bolo zastavených niekoľko výskumov vakcín, aj keď neskôr boli obnovené.

Výraz epidémia nemusí nutne znamenať veľa nakazených alebo mŕtvych. „Ale v prípade obrny možno o epidémii hovoriť už pri jedinom prípade, pretože jedna domácnosť môže nakaziť množstvo ľudí. Základom epidémie je jej schopnosť prenosu z človeka na človeka,“ varoval Mihigo.

Podľa WHO bolo od roku 2010 vo svete zaznamenaných 1271 prípadov obrny spôsobenej vírusom 2. typu. Ide o mizivé číslo v porovnaní s desiatimi miliardami očkovacích dávok, ktoré boli v tomto období aplikované. „Nízke riziko cPVDV2 je neporovnateľné s prínosom vakcinácie pre verejné zdravie. Každoročne sa vďaka nej podarilo zabrániť stovkám tisíc prípadov obrny,“ uviedla WHO už v roku 2017.

Napriek tomu je ale v minulých rokoch badateľný trend rýchlejšieho nárastu prípadov PVDVc. Vlani ich bolo 368, o rok skôr 104 a v roku 2017 len 96. Od roku 2018 je týchto prípadov viac než obrny spôsobenej „živým“ vírusom. Najviac prípadov nákazy vlani bolo v Afrike (318 zo všetkých 368), ďalšie potom v Pakistane, Barme a na Filipínach. Od začiatku tohto roka do 15. septembra bolo zaznamenaných celosvetovo 348 prípadov a 195 z nich v Afrike. Údaje o úmrtiach nie sú k dispozícii.

Aby sa zabránilo riziku mutácií, bola vyvinutá nová vakcína. Je „geneticky stabilnejšia, nemôže sa geneticky modifikovať a zaktivizovať a vytvoriť nové kmene. Súčasnú vakcínu nahradí koncom septembra alebo začiatkom októbra,“ povedal Mihigo.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #detská obrna #Sudán #vakcína