Horúčka dengue môže poskytnúť imunitu voči COVID-19

Vedci z americkej Dukeovej University sa domnievajú, že odhalili spojitosť medzi koronavírusom a horúčkou dengue.

29.09.2020 08:00
komár, horúčka dengue Foto:
Nebezpečnú horúčku dengue prenášajú komáre.
debata (1)

Podľa novej štúdie môže vystavenie tejto chorobe prenášanej komármi poskytnúť určitý stupeň imunity voči COVID-19. Bádatelia svoje závery zatiaľ nepublikovali, ku štúdii však dostala prístup agentúra Reuters.

Vedci porovnávali geografické rozmiestnenie nákaz koronavírusom v Brazílii s prípadmi horúčky dengue z minulého a tohto roka. Z výsledkov potom vyčítali, že miesta, kde sa koronavírus príliš nerozšíril, boli nedávno silno zasiahnuté epidémiou tejto horúčky. Podľa autorov štúdie je teda možné, že spolu v ľudskom tele reagujú protilátky voči vírusu spôsobujúcemu dengue a SARS-CoV-2.

„Ak by sa táto hypotéza potvrdila, mohlo by to znamenať, že nakazením dengue alebo imunizáciou účinnou a bezpečnou vakcínou proti dengue by mohol vzniknúť určitý stupeň imunologickej ochrany (voči koronavírusu),“ uvádza štúdia vedená profesorom Miguelom Nicolelisom.

Výsledky bádania sú podľa neho obzvlášť zaujímavé tiež preto, že sa už skôr preukázalo, že ľuďom s protilátkami proti horúčke dengue občas vychádza pozitívny test na protilátky voči SARS-CoV-2, hoci sa vírusom v skutočnosti nenakazili. „To naznačuje, že by mohla existovať imunologická reakcia medzi dvoma vírusmi, ktorú nikto nečakal, pretože oba patria k úplne iným rodinám vírusov,“ povedal Nicolelis. Dodal však, že na potvrdenie súvislosti je potrebné vykonať ešte ďalšie štúdie.

Okrem Brazílie pritom vedecký tím prišiel na menší výskyt COVID-19 tiež v iných miestach Latinskej Ameriky, v Ázii a na ostrovoch v Indickom a Tichom oceáne, kde nedávno vyčíňala epidémia horúčky dengue.

Vedci podľa Nicolelisa objavili vzťah oboch vírusov len náhodou, keď skúmali, ako sa šíril SARS-CoV-2 v Brazílii, ktorá patrí s viac ako 4,5 miliónmi potvrdených nálezov k najviac postihnutým krajinám na svete. Pri tomto bádaní zistili, že významnú úlohu v šírení nákazy majú diaľnice. Na mape však zbadali niektoré miesta len s veľmi malým počtom prípadov a začali pátrať po príčine takéhoto javu. Prielom nastal, keď tím porovnal šírenie koronavírusu práve s horúčkou dengue.

„Bol to šok. Úplná náhoda. Vo vede sa to stáva, mierite na jednu vec a trafíte cieľ, ktorého zasiahnutie ste nikdy nepredpokladali,“ povedal profesor Nicolelis.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vedci #horúčka dengue #koronavírus #Covid-19