Štúdia: Na priebeh choroby COVID-19 majú asi vplyv aj gény po neandertálcoch

Gény, ktoré niektorí ľudia zdedili po dávnych neandertálskych predkoch, možno zvyšujú riziko ťažkého priebehu ochorenia COVID-19.

04.10.2020 07:49
Neandertálec Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Vyplýva to zo štúdie európskych vedcov, ktorú zverejnil prestížny časopis Nature.

Výskumníci Hugo Zeberg a Svante Pääbo sa zaoberali skupinou génov čiže haplotypom, ktorý moderný človek zrejme zdedil po človeku neandertálskom. Tento haplotyp sa vyskytuje asi u 16 percent obyvateľov Európy a približne u polovice obyvateľov južnej Ázie. V Afrike a východnej Ázii sa ale prakticky nevyskytuje. Moderní ľudia a neandertálci sa v rôznych okamihoch dejín Zeme krížili a vymieňali si tak aj genetickú informáciu.

Gény, ktoré ľudia získali po neandertálcoch, môžu byť podľa novej štúdie rizikovým faktorom pri ochorení na nový typ koronavírusu. Ďalšími sú vek, pohlavie a zdravotný stav. Najčastejšie sa ako rizikový faktor uvádzajú obezita, cukrovka či srdcové problémy.

Zeberg a Pääbo, ktorí pracujú v Karolinskom inštitúte v Štokholme a Inštitúte Maxa Plancka v Lipsku, vo svojej štúdii tvrdia, že vôbec najvyšší výskyt neandertálskeho haplotypu je v populácii Bangladéša, kde sa vyskytuje až u 63 percent ľudí. Podľa nedávnych britských štúdií je pritom riziko úmrtia na COVID-19 u ľudí s pôvodom v Bangladéši až dvakrát vyššie ako v priemernej populácii.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Nature je riziko, že budú musieť pacienta s COVID-19 pripojiť na pľúcnu ventiláciu, až trikrát vyššie, ak má vo svojej genetickej výbave neandertálsky haplotyp. „Je do očí bijúce, že genetické dedičstvo po neandertálcoch má také tragické následky v súčasnej pandémii,“ uviedol Pääbo. „Prečo to tak je, musíme čo najrýchlejšie zistiť,“ dodal.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #neandertálci #koronavírus #Covid-19