Rúška fungujú ako očkovanie proti COVID-19, tvrdia experti

Svet čaká na účinnú očkovaciu látku proti koronavírusu a medzitým rastie počet nakazených aj mŕtvych.

06.10.2020 07:37
rúško, rodina, koronavírus Foto:
debata (37)

Avšak je tu jedna hypotéza, na ktorú niektorí vedci vsádzajú: rúška, ktoré už nosia miliardy ľudí, môžu fungovať ako náhradka vakcíny, pretože môžu prispieť k imunizácii mnohých bez toho, aby škodili.

„Covid znovu útočí a ja som našiel veľmi zaujímavú a sugestívnu hypotézu, ktorú je síce potrebné ešte overiť, ale ktorá si zasluhuje pozornosť,“ hovorí pre denník La Repubblica Giovanni de Simone z Neapolskej univerzity.

„Rúška v podstate filtrujú infekčné kvapôčky koronavírusu prenášané vzduchom a redukujú množstvo, ktoré človek môže vdýchnuť. Znižujú tak pravdepodobnosť, že sa infekcia prejaví symptómami,“ uvádzajú Monica Gándhíová a George Rutherford v New England Journal of Medicine.

„Je to tak trochu ako s očkovacou látkou s malým množstvom vírusu, kedy síce infekciu chytíme, ale nie v takej forme, aby vyvolala chorobu,“ dodávajú.

Rúška nechránia pred infekciou, ale znižujú podľa vedcov množstvo vírusu, ktorému sme vystavení.

Nedávne výskumy naznačujú, že zakrývanie nosa a úst je nielen účinné pri ochrane druhých, ale že môže tiež znižovať závažnosť choroby u nakazených osôb práve z toho dôvodu, že vdýchli len málo vírusu, hovorí Giovanni de Simone.

Rúška schopné filtrovať kvapôčky obsahujúce vírus (schopnosť filtrácie závisí od typu rúška) znižujú ich množstvo, ktoré človek vdýchne. Keby sa táto teória potvrdila, potom by nosenie rúšok všetkými občanmi mohlo prispieť k zvýšeniu počtu bezpríznakových ochorení.

Podľa amerického Centra pre kontrolu chorôb (CDC) z polovice júla je asi 40 percent ochorení bezpríznakových, ale v oblastiach, kde rúško nosia všetci a všade, je to aj vyše 80 percent.

Na argentínskej výletnej lodi, kde cestujúci nosili chirurgické rúška a personál mal rúška N95, bol podiel bezpríznakových infekcií 81 percent.

V dvoch ohniskách nákazy v USA, kde boli všetkým denne prideľované rúška, bol podiel bezpríznakových infekcií 95 percent a len päť percent ľudí malo ľahké alebo mierne príznaky a nebol registrovaný žiadny ťažký priebeh choroby. Úmrtnosť v krajinách, kde je nosenie rúšok povinné, zostala nízka.

​„Predpoklad je taký, že používanie rúšok prispieva k šíreniu bezpríznakovej infekcie, pretože sa znižuje množstvo vírusu. Môže to viesť k dosiahnutiu istej imunity populácie nezávisle na očkovaní. Ten, kto je nositeľom malého množstva vírusu, môže zase šíriť len malé množstvo vírusu a nosením rúška sa zase jeho množstvo ďalej znižuje,“ uvádza Giovanni de Simone.

Vírus je silne prenosný a ukázalo sa, že je ťažké ho vykoreniť, a to aj v tých regiónoch, ktoré zaviedli prísne opatrenia. Aby sme uchránili spoločnosť pred jeho ničivými účinkami, je nutné vsádzať na zníženie jeho prenosnosti a závažnosti choroby, hovorí lekár. Zvýšiť podiel prípadov ľahkého či bezpríznakového priebehu choroby by bolo víťazstvom, dodáva.

Aby sme zistili, že všeobecné nosenie rúšok je užitočnou stratégiou, potrebujeme ďalšie kontrolné štúdie, ktoré budú porovnávať mieru bezpríznakových infekcií v určitej oblasti s tými krajinami, kde sa rúška nenosia všade.

Informovanosť o nosení rúšok sa musí podstatne zlepšiť a používanie rúšok sa musí rozšíriť, najmä vo svetle týchto nových skutočností, hovorí Giovanni de Simone.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #očkovanie #Ruska #koronavírus #Covid-19