Nie je pravda, že koronavírus SARS-CoV-2 je prítomný už desiatky rokov

Tisíce používateľov Facebooku zdieľali v auguste a v septembri 2020 nepravdivé príspevky o tom, že nový druh koronavírusu SARS-CoV-2 spôsobujúci ochorenie COVID-19 je v skutočnosti niekoľko desiatok rokov starý.

11.10.2020 08:23
covid Foto:
debata (45)

Súčasťou príspevkov bol aj obrázok textu v maďarčine, v ktorom sa píše, že prítomnosť koronavírusu u človeka objavili už v roku 1965. V popisoch týchto príspevkov sa tak nepravdivo naznačuje, že súčasná pandémia „korony“ je prítomná už 55 rokov. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

„Ľudia zdieľajte. Corona vírus vôbec nie je nová choroba je tu s nami už niekoľko desiatok rokov. Prečo to doposiaľ nik nedramatizoval? Lebo až teraz si z toho vytvorili biznis a hlavne zotročenie národov,“ píše sa v príspevku používateľky, ktorá ho uverejnila 31. augusta 2020 v skupine Som proti povinnému očkovaniu INICIATÍVA KOŠICE.

Agentúre AFP sa podarilo dohľadať, že text v maďarčine pochádza z článku maďarského časopisu Orvosi Hetilap. V maďarskom texte sa naozaj píše, že „od roku 1965 je známe, že koronavírus môže u ľudí spôsobovať ochorenie horných dýchacích ciest“.

Text a ani facebookový príspevok nespomína ani ochorenie COVID-19, ani nový koronavírus SARS-CoV-2, ktorý toto ochorenie spôsobuje. Príspevok vôbec nerozlišuje medzi jednotlivými kmeňmi vírusov z čeľade Coronaviridae a ochoreniami, ktoré spôsobujú.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) termínom koronavírusy označuje čeľaď RNA vírusov Coronaviridae, ktoré cirkulujú vo viacerých zvieracích druhoch.

Podľa amerického Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby (NIAID) patria koronavírusy do veľkej rodiny vírusov spôsobujúcich spravidla ľahké až stredne závažné ochorenia horných dýchacích ciest, napríklad bežné prechladnutia.

To, že tieto vírusy môžu nakaziť aj človeka, sa zistilo v 60. rokoch 20. storočia, pričom podľa Slovenskej akadémie vied (SAV) je nový koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúci ochorenie COVID-19 v poradí siedmym identifikovaným koronavírusom, ktorý infikuje človeka.

Koronavírus SARS-CoV-2 (pôvodne označovaný ako 2019-nCoV) prvýkrát zaznamenali v čínskom meste Wu-chan na jeseň 2019. ECDC uvádza, že časová analýza posledného spoločného predka vírusu naznačuje, že pandémia začala medzi 6. októbrom a 11. decembrom 2019. Analýza tiež ukázala, že vírus sa nachádzal v severnom Taliansku už 18. decembra 2019.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) o novom ohnisku „virálneho zápalu pľúc“ vo Wu-chane informovala 31. decembra 2019 a na Slovensku bol prvý prípad ochorenia COVID-19 zaznamenaný 6. marca 2020.

Štyri zo siedmich známych koronavírusov spôsobujú u ľudí len mierne ochorenia virózy, prechladnutia či nádchy. Okrem najnovšieho koronavírusu SARS-CoV-2 sú životunebezpečné SARS-CoV a MERS-CoV.

SARS-CoV je predchodcom koronavírusu SARS-CoV-2. V rokoch 2002 a 2003 spôsobil epidémiu ochorenia SARS (ťažký akútny respiračný syndróm)) v juhovýchodnej Ázii, predovšetkým v Hongkongu, Číne a na Taiwane. „Ochorenie prebiehalo prevažne ako ťažká atypická pneumónia. Hlavné príznaky sú vysoká teplota (nad 38°C), suchý kašeľ, krátky dych, ťažkosti s dýchaním,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR). Tento koronavírus prešiel na človeka z cibetky.

Vírus MERS-CoV spôsobujúci ochorenie MERS sa rozšíril v krajinách Blízkeho východu v roku 2012. „Ochorenie sa prejavuje horúčkou, kašľom a dýchavičnosťou. U niektorých chorých ľudí boli zaznamenané tráviace ťažkosti. V ťažkých prípadoch môže vyústiť do zápalu pľúc a multiorgánového zlyhania, ktoré môže končiť úmrtím,“ píše sa na stránke ÚVZ SR. Podľa ECDC prešiel na človeka z ťavy.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #nepravda #hoax #koronavírus #Covid-19