V USA spúšťajú štúdiu troch liečiv na úpravu imunitnej reakcie u pacientov s COVID-19

Do štúdie sa zapojí 2 100 hospitalizovaných dospelých z USA a Latinskej Ameriky s miernym alebo vážnym priebehom ochorenia.

17.10.2020 09:53
Koronavírus / Covid-19 / Foto:
debata (3)

Americký Národný zdravotnícky inštitút (NIH) spúšťa novú štúdiu, v rámci ktorej bude testovať tri liečivá na utlmenie nadmernej reakcie imunitného systému, ktorá môže spôsobiť vážne ochorenie alebo smrť u ľudí s ochorením COVID-19. Do štúdie sa zapojí 2 100 hospita­lizovaných dospelých z USA a Latinskej Ameriky s miernym alebo vážnym priebehom ochorenia. Všetci dostanú antivirotikum remdesivir a jedno z troch „imunomodulačných liečiv“ alebo placebo.

Vládni odborníci budú testovať lieky Orencia od firmy Bristol Myers Squibb a Remicade od Johnson & Johnson, ktoré sa používajú pri liečbe reumatoidnej artritídy, a experimentálne liečivo cenicriviroc od AbbVie. Lieky účinkujú rôznymi spôsobmi, aby zabránili takzvanej „cytokínovej búrke“ – nadmernej produkcii chemikálií, ktoré telo vytvára v boji proti infekciám, ktoré môžu poškodiť pľúca, obličky, srdce a ďalšie orgány.

Nová štúdia je piata a posledná zo série experimentov v rámci partnerstva verejného a súkromného sektora, do ktorého sa zapojili desiatky farmaceutických spoločností, neziskových organizácií a rôzne vládne úrady. Testy sa zameriavajú aj na protilátkové lieky, protizápalové lieky aj plazmu osôb, ktoré prekonali COVID-19.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #vedci #imunitný systém #ochorenie #koronavírus #Covid-19