Nová nádej? Vedci majú test, ktorý zistí závažný priebeh covidu

Vedci vyvinuli krvný test a nový bodovací systém, ktorý môže pomôcť lekárom predpovedať, ktorým pacientom s COVID-19 hrozí závažný priebeh ochorenia.

27.10.2020 07:29
covid7 Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

štúdii odborníci vykonali krvné testy 80 pacientom s koronavírusom a potom merali hladiny dvoch rôznych cytokínov – IL-6 a IL-10 – „poslov“ imunitného systému.

„IL-6 ovplyvňuje imunitný systém prozápalovo, zatiaľ čo IL-10 sa snaží zápal potlačiť,“ vysvetlil Matt Exline, špecialista na pľúcnu a kritickú starostlivosť na Ohijskej štátnej univerzite.

Interleukin

Interleukíny sú skupinou cytokínov, o ktorých sa prvýkrát zistilo, že sú exprimované bielymi krvinkami. IL možno rozdeliť do štyroch hlavných skupín na základe rozlišovacích štruktúrnych znakov. Ich podobnosť v aminokyselinovej sekvencii je však dosť slabá.

Keď telo bojuje s infekciou, snaží sa nájsť akúsi rovnováhu medzi IL-6 a IL-10. Ak je úroveň niektorého z týchto cykotínov príliš vysoká alebo príliš nízka, je to zlé. Štúdia zistila zvýšenú koncentráciu IL-6 u ľudí s ťažkým priebehom COVID-19.

„Preto krvný test, ktorý ukazuje stratu rovnováhy medzi prozápalovými a protizápalovými mediátormi naznačuje, že u pacienta je väčšie riziko vzniku závažnej infekcie,“ upozorňuje Exline.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #lekári #výskum #pandémia #krvný test #koronavírus #Covid-19