Vedci vyvinuli algoritmus, ktorý dokáže zachytiť covidový kašeľ

Vedci v Spojených štátoch vyvinuli algoritmus, ktorý podľa zvuku kašľa dokáže rozlíšiť, či je človek nakazený koronavírusom.

04.11.2020 07:06
MIT-Cough-Recordings-01-PRESS 0 Foto:
debata (10)

Úspešný by mal byť aj v inak bezpríznakových prípadoch, pretože vie rozoznať kľúčové rozdiely covidového kašľa, ktoré neodhalí ľudský sluch.

Algoritmus fungujúci na báze umelej inteligencie vytvorili vedci z prestížneho Massachusettského technického inštitútu (MIT). V testoch na ľuďoch, ktorí boli pozitívne testovaní na koronavírus, vykazoval algoritmus úspešnosť 98,5 percenta a 100 percent u ľudí bez ďalších príznakov. Na základe algoritmu by tak mohla vzniknúť aplikácia. Schváliť by ju však museli regulátori.

„Spôsob, akým vytvárate zvuk, sa mení, keď máte covid, aj keď ste bez príznakov,“ uviedol vedec Brian Subirana, spoluautor štúdie publikovanej v odbornom časopise IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology. V praxi by podľa štúdie bolo možné algoritmus využiť ku každodenným kontrolám študentov v školách, pracovníkov či širokej verejnosti, napríklad v hromadnej doprave. Podobnými projektami sa zaoberá aj mnoho ďalších organizácií a univerzít vrátane britskej Cambridgeskej univerzity.

Autori projektu Cambridgeskej univerzity v júli oznámili, že dokázali identifikovať nákazu koronavírusu podľa zvuku kašľa a dychu s 80-percentnou úspešnosťou. V auguste mal tento projekt k dispozícii 459 zvukových záznamov dychu a kašľa, ktoré univerzite zaslalo 378 ľudí.

Laboratórium MIT však pracovalo s výrazne väčšou vzorkou – zvukových záznamov, na ktorých dotyčný niekoľkokrát zakašlal, získalo približne 70 000, z nich 2500 bolo od ľudí nakazených koronavírusom.

Odborník na umelú inteligenciu Calum Chace označil projekt za klasický príklad využitia umelej inteligencie. „Ide o rovnaký princíp, ako keby ste do stroja nahrali veľa röntgenových snímok, aby sa naučil detekovať rakovinu,“ povedal. „Je to príklad, kedy je umelá inteligencia užitočná,“ dodal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #kašeľ #algoritmus #koronavírus #Covid-19 #covidový kašeľ