V Taliansku skúmajú, či liek proti osteoporóze môže liečiť Covid-19

Talianski vedci budú skúmať, či liek používaný ako prevencia rednutia kostného tkaniva u starších žien môže pomôcť zmierniť príznaky ochorenia COVID-19.

11.11.2020 06:00
covid8 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Klinické testy lieku raloxifen schválil taliansky úrad pre kontrolu liečiv a zdravotníci ho na skúšku podávajú prvej päťstovke pacientov nakazených koronavírusom.

Raloxifen pomáha predchádzať osteoporóze tak, že sa viaže na estrogénové receptory, čo podľa talianskych odborníkov môže spomaliť aj množenie vírusu SARS-CoV-2 v organizme. „Tlmí replikáciu vírusu, čím spomaľuje zhoršovanie stavu pacientov s miernymi príznakmi, a tiež zmierňuje infekčnosť vďaka tomu, že znižuje vírusovú nálož,“ opísal možné výhody lieku Marco Allegretti z farmaceutickej spoločnosti Dompé Farmaceutici.

Výskum už v raných fázach koronavírusovej pandémie ukázal, že hormón estrogén u žien pred menopauzou môže mať počas ochorenia COVID-19 ochranný účinok. Niektorí vedci predpokladajú, že podobnú ochranu môže poskytnúť aj raloxifen, ktorý sa predpisuje ženám po prechode s nižšou hladinou estrogénu kvôli posilneniu kostí.

Na myšlienku, že úľavu ľuďom nakazeným koronavírusom môže pomôcť raloxifen, prišli odborníci vďaka počítačovej analýze v rámci projektu Excalate4Cov. Ten používa supervýkonné počítače na preverenie molekúl známych liečivých látok a snaží sa zistiť, či by niektorá z nich mohla fungovať aj proti koronavírusu. Do júna ich takto experti otestovali 400 000 a z nich predbežne na ďalší výskum vybrali 7 000, informovala už skôr Európska komisia.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #výskum #osteoporóza #koronavírus #Covid-19