Slovom roka je "Lockdown"

Slovom roka sa podľa vydavateľov anglického výkladového Collinsovho slovníka stal "Lockdown" čiže uzávera či plošná karanténa.

11.11.2020 18:47
lockdown Foto:
debata (1)

Tú tento rok mnoho krajín zaviedlo s cieľom zastaviť šírenie koronavírusovej nákazy. Informoval o tom spravodajský web BBC.

Podľa autorov slovníka výraz Lockdown odráža zdieľanú skúsenosť miliárd ľudí po celom svete. Lexikografovia slovníka každoročne sledujú korpus zahŕňajúci 9,5 miliardy slov. Z nich vyberú desať nových a význačných termínov. Použitie slova Lockdown tento rok zdokumentovali okolo 250 000, vlani len 4000.

Medzi ďalšími s pandémiou spojenými slovami sú v prvej desiatke napríklad výrazy: nútená dovolenka (furlough), kľúčový pracovník (key worker), izolovať sa (self-isolate), spoločenský odstup (social distancing) či koronavírus.

Lockdown Collinsov výkladový slovník definuje ako „prísne obmedzenie cestovania, spoločenské interakcie a prístup na verejné miesta“.

V prvej desiatke sú tento rok tiež slová, ktoré nie sú spojené s koronavírusom, ale odrážajú spoločenské a politické otrasy tohto roka. Užívanie skratky BLM (hnutia: Black Lives Matter – Na černošských životoch záleží) podľa lexikografov stúplo o 581 percent po májovej smrti neozbrojeného černocha Georgea Floyda pri zatýkaní belošským policajtom v americkom Minneapolise.

Do výberu sa tiež dostal výraz „Megxit“, ktorý sa podobá slovu brexit a označuje tohtoročné oznámenie britského princa Harryho a jeho manželky Meghan, že sa zriekajú svojich oficiálnych povinností v rámci britskej kráľovskej rodiny i peňazí z verejných zdrojov.

Ďalšími vybranými slovami sú „TikToker“, čo je človek, ktorý zdieľa obsah na sociálnej sieti TikTok, a „mukbang“ – výraz pochádzajúci z kórejčiny, ktorý označuje človeka, ktorý zverejňuje videá, na ktorých konzumuje veľké množstvo jedla.

„Jazyk je odrazom sveta okolo nás a roku 2020 dominuje pandémia,“ uviedla odborná konzultantka Collinsovho slovníka Helen Newsteadová. „Lockdown ovplyvnil spôsob, akým pracujeme, študujeme, nakupujeme a stretávame sa,“ dodala.

Vlani bolo slovom roka slovné spojenie „klimatický štrajk“, odrážajúci rok, kedy sa 17-ročná aktivistka Greta Thunbergová stala tvárou globálneho hnutia za ochranu klímy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #slovo #slovo roka #koronavírus #karanténa #Covid-19 #lockdown