"Covidové prsty": Symptóm, ktorý trvá aj pol roka, zistili vedci

Medzi bežné prejavy nákazy koronavírusom patrí suchý kašeľ, horúčka a dýchavičnosť. Od vypuknutia pandémie COVID-19 je známy aj ďalší symptóm v podobe začervenania, až fialového sfarbenia prstov na nohách, v niektorých prípadoch sprevádzaného opuchmi, ktorému lekári začali hovoriť "covidové prsty".

12.11.2020 07:46
covid Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (25)

Teraz vedci zistili, že táto kožná reakcia pripomínajúca omrzliny môže pretrvávať aj šesť mesiacov po nákaze.

„Covidové prsty“ sa zvyčajne vyvinú počas týždňa od nákazy koronavírusom a môžu trvať dva týždne. Vedci však zistili, že u niektorých pacientov môžu pretrvávať až pol roka po tom, ako nákazu prekonali. Na tento jav narazili vedci Všeobecnej nemocnice v Massachusetts v spolupráci s Medzinárodnou ligou dermatologických spoločností a Americkou akadémiou dermatológie.

V apríli 2020 tieto subjekty spoločne vytvorili medzinárodný register kožných prejavov COVID-19, kam prispievali kožní lekári z 39 krajín sveta starajúci sa o pacientov, ktorých nákazu koronavírusom sprevádzali kožné ťažkosti. Z 505 pacientov zaznamenali symptómy „covidových prstov“ u 318 z nich, teda u viac ako 60 percent.

Pacienti vyzerali, ako by mali omrzliny. Väčšina týchto symptómov trvala priemerne 12 dní, ale u niektorých vedci zaznamenali oveľa dlhšie trvanie. „Keď sme sa zamerali na trvanie tohto kožného prejavu, niektorí z pacientov ho mali neuveriteľne dlhý čas,“ povedala doktorka Esther Freemanová z registra kožných prejavov COVID-19.

Opuchy a začervenanie sa objavujú predovšetkým na prstoch na nohách, ale tento symptóm sa môže tiež prejaviť sčervenaním a opuchMI prstov na rukách. „Vo väčšine prípadov to odznie samo a je to relatívne mierne,“ povedala Freemanová. Dodala ale, že niektorí pacienti mali začervenané až fialové a bolestivo opuchnuté prsty mnoho mesiacov. Vzhľadom k tomu, že na „covidové prsty“ zatiaľ nie je známa žiadna liečba, nemôžu pre týchto pacientov lekári veľa urobiť.

„Nechcem, aby ľudia začali panikáriť. Myslím si, že je dôležité ich uistiť, že ide zvyčajne o mierny prejav tejto choroby. A zároveň je dôležité si uvedomiť, že existuje podskupina pacientov, ktorí majú veľmi dlho pretrvávajúce príznaky, čo potrebujeme ďalej preskúmať,“ uviedla Freemanová.

„Na kožu môžeme pozerať ako na okno do zvyšku tela, pretože ide o zápal, ktorý vidíme – a môže byť prejavom zápalu na inom mieste tela. Myslím, že prípady, ktoré máme v registri, sú pravdepodobne len špičkou ľadovca. Zrejme sa to stáva oveľa častejšie. Aj preto o nich informujeme, pretože vďaka tomu je môže rozpoznať viac ľudí,“ dodala.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #koronavírus #Covid-19 #covidové prsty #príznak ochorenia