Štúdia: Prichádza nová možnosť liečby COVID-19?

V súvislosti s novým koronavírusom sa na nás zo všetkých strán valia negatívne informácie – nové denné prírastky infikovaných, nové opatrenia, ekonomické problémy. Našťastie, aj v týchto náročných časoch prichádzajú aj dobré správy!

13.11.2020 20:00
covid-pluca Foto:
debata (5)

Jednou z nich je nová štúdia, ktorá potvrdzuje pozitívny účinok využitia účinnej látky pri liečbe pacientov s COVID-19. Uskutočnila sa počas prvej vlny pandémie priamo v epicentre nákazy, v talianskom regióne Lombardia, ktorý bol najviac zasiahnutý SARS-CoV-2. Realizovaná bola na pacientoch, ktorým bol po prepustení domov z nemocnice naordinovaný erdosteín a ukázala, že u nich došlo k významnému zlepšeniu parametrov kvality života spojenej so zdravím a s dýchavičnosťou.

Štúdia tak otvára nové perspektívy použitia erdosteínu u pacientov s ochorením COVID-19. S najväčšou pravdepodobnosťou je to kvôli jeho multifaktoriálnemu mechanizmu účinku (antioxidačný, protizápalový, duálne antibakteriálny a mukomodulačný) a schopnosti zvýšiť endogénne hladiny glutatiónu – dôležitého prirodzeného antioxidantu. To mohlo viesť k blokovaniu šírenia vírusu v pľúcach a k následnému rýchlejšiemu zotaveniu liečených pacientov.

„Pri liečbe a rekonvalescencii COVID-19 pacientov s miernymi, prípadne stredne ťažkými príznakmi sa principiálne zameriavame jednak na liečbu respiračných príznakov, ako aj na podporu prirodzených obranných mechanizmov. Z hľadiska respiračných príznakov sa v súčasnosti okrem skloňovaného remdesiviru, kortikoidov a oxygenoterapie môže využiť aj bronchodilatačná liečba, inhalačné kortikoidy, prípadne prípravky ovplyvňujúce kašeľ (antitusiká, mukomodulanciá). Z tohto hľadiska sa ukazuje, že jednou z možností by mohol byť erdosteín. Táto látka sau ž viac ako desať rokov využíva pri liečbe ochorení dýchacích ciest, ako je akútna i chronická bronchitída či chronická obštrukčná choroba pľúc," vysvetľuje profesor Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine.

„Erdosteín je originálna molekula, patrí medzi tioly a bol vyvinutý vo výskumnom a vývojovom laboratóriu v Taliansku. Vďaka svojim jedinečným účinkom môže byť indikovaná aj u pacientov postihnutých novým koronavírusom, u ktorých sa rozvinulo ochorenie COVID-19. Na základe výsledkov štúdie z talianskeho regiónu Lombardia možno už teraz potvrdiť prínos erdosteínu v obnovení funkcie pľúc u pacientov, ktorí boli prepustení z nemocnice do domáceho liečenia. Jeho mechanizmus účinku spočíva v tom, že moduluje tvorbu a viskozitu hlienu a uľahčuje vykašliavanie,“ vraví profesor Jaseňák. Ako dodal, dôležité sú aj jeho antioxidačné a imunomodulačné účinky. Klinickú účinnosť pri širokom spektre respiračných ochorení, v kombinácii s veľmi priaznivým bezpečnostným profilom, dokazuje viac ako 3 000 pacientov liečených v 60 klinických skúšaniach. „Na základe pozitívnych výsledkov budú nasledovať ďalšie štúdie, ktoré by skúmali, či táto molekula môže zohrávať výraznejšiu úlohu nielen v liečbe už vzniknutej infekcie, ale aj v prevencii pandémie.“

Ide o vôbec prvú štúdiu, ktorá zaznamenala podrobnosti týkajúce sa kvality života u pacientov s ochorením COVID-19. Jej kompletné výsledky boli publikované v prestížnom časopise Multidisciplinary Respiratory Medicine.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19 #erdosteín