Egyptskí archeológovia predstavili nález stovky sarkofágov s múmiami starých 2 500 rokov

Egyptskí archeológovia predstavili ďalší cenný nález z pohrebiska v Sakkáre neďaleko Káhiry, kde sa podarilo objaviť stovku sarkofágov väčšinou aj s múmiami vo vnútri a asi štyri desiatky pozlátených sošiek.

14.11.2020 15:47
Egypt / Sarkofág / Múmia / Foto: ,
Mustafa Vazírí z egyptskej Najvyššej rady pre staroveké predmety predstavuje novinárom jeden zo stovky sarkofágov, ktoré boli objavené na pohrebisku v Sakkáre neďaleko Káhiry
debata (2)

Minister pre pamiatky a cestovný ruch Chálid Anání povedal, že farebne zapečatené sarkofágy pochádzajú najmä z neskorej doby starovekého Egypta a nasledujúcej ptolemaiovskej dynastie, a sú teda staré zhruba 2500 rokov.

Odborníci novinárom nové nálezy predstavili na improvizovanej výstave priamo na pohrebisku v Sakkáre. Pri tamojšej najznámejšej hrobke – Džoserovej stupňovitej pyramídy – nechali prítomných nahliadnuť aj do vnútra jedného zo sarkofágov s mumifikovaným telom zabaleným do bielej tkaniny a ukázali röntgenové snímky, aby doložili stav, v ktorom sa telo uchovalo.

Podľa Anáního budú objavené artefakty prevezené do troch egyptských múzeí v Káhire, časť z nich získa aj vznikajúce múzeum blízkosti pyramíd v Gíze. Minister naznačil, že ďalšie objavy zo Sakkáry archeológovia verejnosti predstavia ešte do konca roka.

Mustafa Vazírí z egyptskej Najvyššej rady pre staroveké predmety spresnil, že archeológovia našli ďalšie pohrebné šachty „plné sarkofágov, bohato pozlátených, zdobených a polychromovaných“.

V Sakkáre, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, sa pochovávalo viac ako 3000 rokov a cez dve milénia slúžila ako pohrebisko pre niekdajšie hlavné mesto Dolného Egypta Memfis.

Ako ďalšie pohrebisko pre Memfis slúžila aj Gíza, ktorá je vďaka veľkým pyramídam v centre záujmu turistov, cenné nálezy sa ale v minulých rokoch podarilo objaviť aj na pohrebiskách v Abú Sír a Dahšúre.

Zapečatené sarkofágy, ktoré boli objavené na... Foto: SITA/AP, Nariman El-Mofty
Egypt / Sarkofág / Múmia / Zapečatené sarkofágy, ktoré boli objavené na pohrebisku v Sakkáre
Výstava, na ktorej archeológovia predstavili... Foto: SITA/AP, Nariman El-Mofty
Egypt / Sarkofág / Múmia / Výstava, na ktorej archeológovia predstavili nález z pohrebiska v Sakkáre neďaleko Káhiry, kde sa podarilo objaviť stovku sarkofágov väčšinou aj s múmiami vo vnútri a asi štyri desiatky pozlátených sošiek.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #archeológia #Sakkára #sarkofágy