V USA se narodilo dievčatko z 27 rokov starého embrya

Molly Gibsonová sa narodila tento rok v októbri, avšak jej cesta na svet začala už pred viac ako 27 rokmi. Jej genetickí rodičia totiž venovali v roku 1992 na adopciu embryo, z ktorého Molly vzišla.

04.12.2020 18:10
debata (1)

Podľa serveru BBC ide zrejme o najstaršie využité zmrazené ľudské embryo v histórii. Tina a Ben Gibsonoví sa potýkali asi päť rokov s neplodnosťou. Z reportáže v miestnej televíznej stanici sa však jedného dňa dozvedeli o možnosti adoptovať zmrazené embryo.

„To je jediný dôvod, prečo zdieľame náš príbeh. Ak by moji rodičia nevideli tú reportáž, tak by sme tu neboli,“ povedala 29-ročná Gibsonová, ktorá má okrem novonarodenej Molly ešte jednu staršiu dcéru. Jej deti sú pritom geneticky príbuzné, pretože obe pochádzajú z adoptovaných embryí od rovnakých rodičov.

Gibsonoví sa po zhliadnutí reportáže spojili s Národným darcovským centrom embryí (NEDC), čo je kresťanská nezisková organizácia z mesta Knoxville v Tennessee. Tá ochraňuje darované embryá, ktoré nepoužili páry pri oplodnení in vitro (IVF), teda v skúmavke. S povolením od darcov ich následne ponúka rodičom, ktorí majú problémy s počatím.

NEDC ponúka svoje služby už 17 rokov a odvtedy zabezpečilo asi 1000 adopcií. Páry sa, podobne ako pri adopcii už narodených detí môžu rozhodnúť, do akej miery chcú komunikovať s genetickými rodičmi svojho budúceho dieťaťa. Môžu si tiež vyberať zo stoviek rôznych embryí, pričom majú k dispozícii podrobné profily ich rodičov.

Gibsonovým sa narodila už pred tromi rokmi dcéra Emma, ​​ktorá pochádza z rovnakej „várky“ ako novonarodená Molly. Obe ich embryá lekári zamrazili v roku 1992. Molly tak tento rok prekonala pôvodný rekord svojej sestry, ktorá sa narodila z embrya starého 24 rokov.

Podľa NEDC možno zmrazené embryá skladovať ľubovoľne dlho. Ich vek je však obmedzený zrodom technológie IVF – prvé dieťa zrodené zo zmrazeného embrya vzniknutého mimotelovým umelým oplodnením sa narodilo v roku 1984 v Austrálii. Darcovské centrum uviedlo, že v Spojených štátoch je teraz uložených asi milión podobných zamrazených embryí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #embryo #umelé oplodnenie #novorodenec