Slovenská firma vyvinula vlastné DNA testy. Analyzujú možné choroby aj športové nadanie

Firma DNA ERA vyvinula testy, ktoré na základe genetiky dokážu odhaliť možné zdravotné komplikácie aj genetické nadanie na šport či životosprávu.

07.12.2020 06:00
DNA, genetika Foto:
Ilustračné foto
debata

Vznik inovatívnej slovenskej firmy DNA ERA podnietil pozitívny zážitok z prednášky na vysokej škole. Následný vývoj vlastných DNA testov už nabral rýchly spád. „Keďže som študovala genetiku, ľudí z odboru som našla veľmi jednoducho. Do toho sa pridal dnes už môj manžel, matematik, a po približne roku a pol študovania a príprav sme založili firmu,“ uviedla Michaela Šišková, jedna z dvojice zakladateľov spoločnosti DNA ERA. Ako ďalej uviedla, cieľom firmy je pomôcť ľuďom, aby na základe informácií z vlastnej DNA, pozitívne ovplyvnili svoje zdravie a zlepšili kvalitu života. „V podstate ide o sebapoznávanie, vďaka ktorému môžu ľudia zmeniť svoj život k lepšiemu.“

Prečo by človeka malo zaujímať poznanie vlastnej DNA?

Naša DNA spolu s prostredím, v ktorom žijeme, nás robí tým, čím sme. Analýzou DNA môžeme odhaliť v čom sme výnimoční, a naopak, na čo si máme dať pozor, aby sme sa vyhli zdravotným problémom, prípadne čo máme robiť, aby sme telu dopriali to, čo potrebuje.

Čo je možné z DNA vyčítať?

Kedysi boli populárne testy, ktoré dokázali odhaliť pôvod ľudí (napr. z ktorého kontinentu pochádzajú ich dávni predkovia), postupom času ale pribudli ďalšie oblasti. Dnes už dokážeme z DNA oddeliť informácie o zdravotných rizikách, ale napríklad aj také netradičné veci, či má človek jamky v lícach. Naša firma sa však zameriava prevažne na predispozície, na základe ktorých dokážeme ľuďom ukázať možné riziko vzniku ochorení. Ak zasiahnu včas, môžu im predísť správnou životosprávou alebo návštevou lekára.

V decembri spúšťame nový produkt zameraný na životný štýl, v ktorom sa ľudia dozvedia napríklad aj to, aké vitamíny či minerály potrebujú prijímať. Taktiež budú môcť odhaliť možné riziká vzniku intolerancii a spoznať svoj atletických potenciál či riziko vzniku športových zranení.

Vývoj personalizovaných DNA testov teda pomerne rýchlo napredoval…

Áno. A to ešte pred 15 rokmi sa cena „prečítania“ ľudského genómu pohybovala v miliónoch eur. Vďaka nárastu výpočtového výkonu je ale dnes už analýza záležitosťou stoviek eur. Taktiež veda nesmierne rýchlo napreduje a postupne odkrýva tajomstvá zapísané v našej DNA.

Ako teda samotné DNA testovanie prebieha či už u vás alebo u iných firiem?

Proces je viac menej všade rovnaký a z pohľadu klienta aj veľmi jednoduchý. Cez internet si službu objedná, domov mu je doručená sada na odber vzorky, my využívame výter z ústnej dutiny, spolu s detailnou inštruktážou, ako postupovať. Následne prostredníctvom kuriéra vzorku zašle späť a o zvyšok sa postará firma. V laboratóriu, kam vzorky poputujú, sa zo slín izoluje DNA a namnoží sa. Následne sa analyzuje 650-tisíc miest v DNA a zisťuje sa, aký genotyp klient má. V našom prípade sme si na analýzu surových výstupov z laboratória vyvinuli vlastný softvér, ktorý ich dokáže vyhodnotiť. Miesta, ktoré sledujeme a vyhodnocujeme sú už dostatočne vedecky spojené s ochorením, typom svalových vlákien alebo schopnosťou prijímať zo stravy niektorý minerál.

Spoluzakladateľka spoločnosti DNA ERA, Michaela... Foto: DNA ERA
Michaela Siskova, DNA ERA Spoluzakladateľka spoločnosti DNA ERA, Michaela Šišková.

Dokážu sa testy popasovať aj s odhalením dedičných chorôb?

Testy zväčša obsahujú analýzu predispozícií na množstvo ochorení. My ich analyzujeme 75. Súčasťou výsledku je aj podrobný popis ochorenia, čo znamená, že klient sa dozvie, čo dané ochorenie a riziko znamenajú, ako často sa vyskytujú v populácii a aký typ prevencie pri nich zohráva najväčšiu rolu. To človeku pomôže pri prevencii. Dôležité ale je, aby každý výsledkom porozumel a našiel v nich aj vedeckú oporu.

Podľa čoho si firmy vyberajú parametre, ktoré v DNA testoch analyzujú?

Záleží od konkrétneho produktu. My sme sa ho rozhodli postaviť na kvalitných vedeckých štúdiách a predispozíciách, ktoré boli sledované na vzorke viac ako tisíc ľudí. Zároveň sa zameriavame na predispozície, s ktorými vie klient ďalej pracovať a vedia mu pomôcť žiť zdravší život.

Akú výpovednú hodnotu má vzorka? Nemôže sa stať, že sa DNA človeka po pár rokoch zmení?

Až na veľmi zriedkavé prípady sa hlavná sekvencia DNA, ktorú analyzujeme, rokmi nemení.

Nemôže pri analýze dôjsť k omylom? Neznehodnotia sa vzorky pod vplyvom času a uskladnenia?

Samotná analýza je veľmi spoľahlivá. Každý úsek DNA sa prečíta v priemere 30-krát, aby sa minimalizovala pravdepodobnosť chyby. Reprodukovateľnosť testu je 99,9 percenta. Každá skúmavka obsahuje stabilizačný roztok, ktorý DNA stabilizuje na niekoľko rokov. Vzorky sú teda chránené pred znehodnotením.

Čo sa stane so vzorkou po tom, čo je z nej prečítané DNA?

V našom prípade všetky vzorky po tom, čo je z nich DNA prečítaná, do týždňa v laboratóriu ničia. Rovnako je to aj so surovými dátami – výstupmi z laboratória. Zhruba mesiac po tom, čo nám laboratórium dáta doručí, ich odstráni. Výstupy z laboratória teda ostávajú len v našom chránenom systéme, aby sme s nimi mohli ďalej pracovať a poskytovať klientom nové predispozície. Surové dáta sú vlastníctvom klienta a ich bezpečnosť je pre nás prioritná. Dáta nie sú poskytované tretím stranám.

A z praktického hľadiska, môže človek ovplyvniť napr. dĺžku života vďaka výsledkom DNA testov?

Testy od DNA ERA sa zameriavajú na mnohé zdravotné predispozície, kde zmena životosprávy alebo následná skorá diagnostika a liečba majú zásadný vplyv. Platí, že nie sme otrokmi svojich génov, práve naopak. Poznanie vlastnej DNA nám pomáha lepšie nasmerovať ďalšie kroky.

Čo je to DNA?

DNA je skratka deoxyribonukleovej kyseliny, ktorá je dedičným materiálom u takmer všetkých organizmov žijúcich na Zemi, od tých najprimitívnejších, cez rastliny, huby, zvieratá až po človeka. Napríklad niektoré vírusy svoju genetickú informáciu ale neukrývajú v DNA ale v takzvanej RNA. Ľudské telo je tvorené biliónmi buniek, z ktorých takmer každá obsahuje tú istú molekulu DNA. Táto molekula zahŕňa celý genetický materiál, ktorý sa označuje ako genóm. Ľudská DNA sa skladá z približne troch miliárd báz (písmeniek), pričom viac ako 99,9 percent je rovnakých u všetkých ľudí. Navzájom sa líšime len v 0,1 percentách. Človek má DNA v každej bunke s výnimkou červených krviniek. Primárna sekvencia DNA sa počas života nemení, analyzovať svoju DNA preto stačí len jedenkrát za život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #genetika #DNA Era #DNA testy