Mendelejev bol špión, tvrdí šéf ruskej rozviedky

Geniálny tvorca periodickej tabuľky prvkov, chemik Dmitrij Mendelejev, ktorému v Rusku, okrem iného, pripisujú tiež stanovenie správneho pomeru liehu a vody vo vodke, bol vraj "jedným z najznámejších ruských špiónov" v 19. storočí.

08.12.2020 07:19
mendelejev-shutterstock 116429668 Foto:
Dmitrij Mendelejev, ktorý zoradil chemické prvky do periodickej tabuľky prvkov.
debata (10)

Vyhlasuje to terajší šéf ruskej civilnej rozviedky Sergej Naryškina. Takéto tvrdenie ale historici podľa serveru Newsru.com vyvrátili už pred rokmi.

Naryškina v časopise Istorik v rozhovore o storočí ruskej špionáže vymenoval „niekoľko najznámejších mien“ špehov v cárskych službách. „Bol to prvý predseda Imperátorskej ruskej historickej spoločnosti knieža Pjotr ​​Vjazemskij, chemik Dmitrij Mendelejev, zemepisec a bádateľ Nikolaj Prževalskij a, samozrejme, literát a diplomat Alexander Gribojedov. Všetci – niekto viac, niekto menej – sa venovali vyzvedačstvu, politickej a vojenskej rozviedke,“ vyhlásil Naryškin.

„Vedecko-technickou špionážou“ sa podľa neho zaoberali už členovia posolstva cára Petra I. pri ceste do Európy na konci 17. storočia.

Newsru.com pripomenul, že v 90. rokoch vyšli šesťdielne dejiny ruskej rozviedky od „kolektívu veteránov a súčasných pracovníkov rozviedky so skúsenosťami z operácií v cudzine“. Jedna z kapitol bola o Mendelejevovej stope v dejinách rozviedky: chemik podľa autorov počas cesty do Ameriky a Francúzska získal tajné údaje o americkom kerozíne a bezdymovom strelnom prachu. Vzápätí ale tieto tvrdenia podrobil kritike riaditeľ Mendelejevovho múzea Dmitrij Sergejev, sám doktor chemických vied.

V časopise Ruskej akadémie vied poukázal na neexistenciu sebemenších dôkazov o údajnom Mendelejevovom vyzvedačstve v Amerike, vedec podľa neho využíval iba oficiálne zdroje a údaje poskytnuté americkými naftármi. Rozviedka si podľa neho spísala svoje dejiny v „umeleckom žánri“.

Historik nevylúčil, že s Mendelejevovou cestou mohli súvisieť aj nejaké „delikátne záležitosti“. Pokyny ohľadom cesty, ktoré sa zachovali v archíve vojnového námorníctva, totiž spomínajú aj „dôverné listy“ pre vyslanca a agentov v Paríži, Berlíne a Londýne, hoci sama cesta má byť oficiálne „čisto vedecká“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vedec #špión #Mendelejev #chemik