Zmutovaný koronavírus. Ako je na tom Slovensko?

Všetky vírusy, vrátane vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa časom menia. Na celom svete boli doteraz identifikované stovky variácií tohto vírusu.

21.12.2020 16:17
covid6 Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Zatiaľ má väčšina zmien tohto vírusu malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje.

„Existujú predbežné náznaky, že by sa variant z Veľkej Británie mohol ľahšie šíriť medzi ľuďmi. Zatiaľ nie sú dôkazy o zmenách v závažnosti ochorenia, protilátkovej odpovedi alebo účinnosti vakcíny,“ približuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sa uskutočnili ďalšie virologické štúdie zamerané na pochopenie špecifických mutácií opísaných vo Veľkej Británii.

„Vírusy sa menia, keď cirkulujú, a tieto zmeny môžu viesť k zmenám v charakteristikách vírusu. Je kľúčové zastaviť šírenie pri jeho zdroji: udržiavať hygienu rúk, fyzický odstup, používanie rúšok a všetky ďalšie opatrenia. Čím viac ľudí bude očkovaných, tým viac sa zníži cirkulácia vírusu, a tým sa zníži jeho potenciál pre nové mutácie a varianty,“ vysvetľuje Račková.

Pri novom variante vírusu sa môže znížiť účinnosť diagnostických testov, pri ktorých sa používa ako cieľový gén S-gén. Na základe Štandardného postupu pre mikrobiologickú diagnostiku pri suspektnej infekcii vírusom SARS-CoV2 pre laboratóriá klinickej mikrobiológie v Slovenskej republike, by sa v našich laboratóriách mala diagnostika SARS-CoV-2 zameriavať na cieľové gény E-gén a RdRp-gén.

„V slovenských laboratóriách by preto nemalo dochádzať k zníženej citlivosti diagnostiky a aj nový britský variant vírusu by naše postupy mali odhaliť,“ dodala Daša Račková.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vírusy #pandémia #mutácia #koronavírus #Covid-19