Štúdia: Deti do piatich rokov ocenia viac hmotné darčeky ako zážitky

Menšie deti ocenia skôr hmotný ako zážitkový dar, vyplýva zo štúdie vedcov z Illinoiskej univerzity v Chicagu.

24.12.2020 09:06
deti, vianoce, darčeky Foto:
debata (4)

Väčšiu radosť ratolestiam od troch do piatich rokov podľa nej urobí skôr hračka ako výlet alebo deň strávený na turistike. Detská pamäť nie je v tomto období úplne vyvinutá, a tak deti udalosti, ako je predstavenie či výlet úplne nechápu a ťažko si ich interpretujú, tvrdia bádatelia.

Hračka alebo iný predmet však slúži ako hmotná pripomienka, ktorá dieťa poteší vždy, keď sa s ňou hraje, uviedla Lan Nguyenová Chaplinová z Illinoiskej univerzity. „Aby deti mohli zo zážitkov trvalo cítiť radosť, musia byť schopné vybaviť si aj po dlhom čase detaily,“ uviedla.

S pribúdajúcimi rokmi mávajú deti viac radosť zo zážitkov ako z hmotných vecí. Sčasti tomu prispieva aj fakt, že si ich lepšie pamätajú. Staršie deti a násťročné, približne od 13 do 17 rokov, spravidla viac potešia zážitkové dary.

Počas pandémie COVID-19 nie je samozrejme bezpečné cestovať alebo sa zdržiavať v skupine ľudí mimo domov. Tým sa teda množstvo zážitkových darčekov zužuje, pripomína server CNBC. Radí darovať aktivitu, ktorú je možné robiť vonku alebo napríklad internetový kurz varenia.

Rovnaká logika platí podľa CNBC aj pre míňanie peňazí. Zo štúdií vyplýva, že človeka viac potešia peniaze vydať za nejaký zážitok ako za hmotnú vec.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #štúdia #vedci #výskum #Vianoce #darčeky