Na viedenskom klzisku "stráži" rozostupy alarm na krku

Kvôli šíreniu koronavírusu musia tento rok korčuliari na najväčšom vonkajšom klzisku v centre Viedne dodržiavať rozostupy. Stráži ich pritom zvláštne zariadenie, ktoré spustí alarm vždy, ak sa dvaja ľudia z rôznych domácností priblížia na menej ako dva metre. Nosiť ich budú korčuliari povinne na krku, informovala agentúra APA.

25.12.2020 10:54
socialdistance Foto:
debata (6)

Na najväčšie klzisko, ktoré sa koncom roka už viac ako štvrťstoročie rozkladá pred radnicou rakúskej metropoly, môžu záujemci vyraziť napriek pandémii aj tento rok. Okrem korčúľ v patričnej veľkosti však tentokrát dostanú pri vstupe aj malú krabičku, ktorú si budú musieť zavesiť na krk.

Takzvaný Community Distance Marker (CDM) upozorní svojho nositeľa, ak sa priblíži na vzdialenosť menšiu ako dva metre k inej osobe, ktorá s ním nežije v spoločnej domácnosti. Zariadenie začne pípať, svietiť a vibrovať. Rodiny sa môžu zaregistrovať ako skupiny, aby sa vyhli nepretržitému alarmu.

Ak niekto bude na klzisku dlhšie ako 7,5 minúty v kontakte s cudzou osobou, ktorá nebude vzdialená menej ako dva metre, zariadenie to zaregistruje. Údaje potom prepojí s menom a telefónnym číslom, ktoré musia všetci návštevníci zanechať pri pokladni. Následne sa budú môcť tieto údaje podľa viedenského starostu Michaela Ludwiga použiť pri trasovaní prípadných nakazených. „CDM slúži výhradne na meranie vzdialenosti, sledovanie neumožňuje,“ zdôraznili organizátori.

Na klzisku o rozlohe 8300 metrov štvorcových platia aj ďalšie hygienické opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Maximálny počet korčuliarov je napríklad obmedzený na polovicu bežnej kapacity, teda na 1200. Rúška ale nosiť nie je povinné.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #klzisko #korčule #sociálny dištanc #rozostupy #korčuliari