Vďaka vedcom zo SAV si môžete vytvoriť vaše štúrovské meno

Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV ponúka verejnosti na svojich webových stránkach špecializovaný nástroj ŠTÚROVCI alias Vitvorťe si svoje vlastnuo štúrovskuo meno v snahe pripomenúť svojho význačného menovca aj netradičným spôsobom.

28.12.2020 19:16
debata (17)

Záujemcovia si pomocou neho môžu sami vygenerovať vlastné „štúrovské‟ meno. Vytvorenie nástroja bolo inšpirované skutočnými menami, ktoré si štúrovci v pamätný deň 24. apríla 1836 dali na Devíne, no tvorcovia k nim pridali ďalšie slovanské dvoj- a trojslabičné mená, ktoré možno rozdeliť na dve časti – ako napríklad Domoľub, Ctiboh či Bojislav.

Práve rozdelením mien vznikli „stavebné kamene“, ktoré sa dajú následne vzájomne kombinovať a vytvoriť výsledné meno. Hoci sa v Štúrovej družine nevyskytovali ženy, nástroj ŠTÚROVCI generuje mená aj pre ne.

Dnes teda netreba ísť až na Devín, ako Štúrova družina v roku 1836, stačí kliknúť na webovú adresu a k svoju menu si môžete pripojiť aj to „štúrovské“.

Ak vás láka aj štúrovská slovenčina, vyskúšajte aj prekladač do štúrovskej slovenčiny s názvom LUDEVÍT, ktorý umožňuje základný preklad zo štandardnej do štúrovskej slovenčiny na ortografickej a čiastočne aj na lexikálnej úrovni a ktorý je dostupný tu.

Zdroj: Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV

17 debata chyba
Viac na túto tému: #meno #vedci #SAV #štúrovci #nástroj