Otázky a odpovede: O novom "anglickom" variante vírusu na Slovensku

Výskyt vírusu SARS-CoV-2 s mutáciou, ktorú vedci dokázali v južných častiach Anglicka, sa potvrdil aj v prvých laboratórnych vzorkách na Slovensku.

05.01.2021 21:47
covid-virus Foto:
debata (2)

Zvyknú sa vírusy meniť?

Všetky vírusy – vrátane vírusu, ktorý spôsobuje COVID-19 – sa časom menia. K zmenám u vírusov dochádza, keď cirkulujú v populácii, a niektoré tieto zmeny môžu viesť k zmenám v charakteristikách vírusu. Ide o prirodzený proces evolúcie a adaptácie, ktorý je v prírode bežný a sám o sebe nie je dôvodom na znepokojenie. Na celom svete boli doteraz identifikované stovky variácií vírusu SARS-CoV-2. Väčšina zmien tohto vírusu má dosiaľ malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje.

Ako sa sledujú nové varianty vírusu?

Na sledovanie mutácií je najspoľahlivejšie sekvenovanie. Medzi sviatkami Intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva v spolupráci so Zdravými regiónmi poskytli Biomedicínskemu centru SAV prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu B.1.1.7. Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce tím virológa Borisa Klempu (Kristína Boršová, Viktória Čabanová) v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou (Jozef Nosek) a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (Broňa Brejová a Tomáš Vinař) identifikoval tzv. anglický kmeň. Regionálne úrady verejného zdravotníctva zároveň realizujú zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie. Zameriavajú sa na dodržiavanie karantény a následného testovania ma COVID-19 na území Slovenskej republiky.

V prípade pozitivity po PCR testovaní vzorky na príkaz ministra zdravotníctva uskladňujeme. Ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že na prítomnosť nového variantu vírusu budú diagnostikované v priebehu budúceho týždňa. Rovnakým spôsobom budú diagnostikované aj vybrané pozitívne testy z jednotlivých regiónov Slovenska.

Čo zatiaľ vieme o "anglickom kmeni?

Uvedený kmeň má podľa údajov z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC) o 70% vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož.

Z dostupných údajov vyplýva, že šírenie nového variantu vírusu je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia v porovnaní s pôvodným vírusom ostávajú nezmenené.

V súčasnosti nie sú dôkazy o tom, že by nový variant vírusu zmenil protilátkovú odpoveď alebo účinnosť vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Zachytia testy aj nový variant vírusu?

V slovenských laboratóriách by nemalo dochádzať k zníženej citlivosti diagnostiky a aj nový britský variant vírusu by naše postupy mali odhaliť.

Pri novom variante vírusu sa môže znížiť účinnosť diagnostických testov, pri ktorých sa používa ako cieľový gén S-gén. Na základe Štandardného postupu pre mikrobiologickú diagnostiku pri suspektnej infekcii vírusom SARS-CoV2 pre laboratóriá klinickej mikrobiológie v Slovenskej republike by sa v našich laboratóriách mala diagnostika SARS-CoV-2 zameriavať na cieľové gény E-gén a RdRp-gén.

Ako sa chrániť pred vírusom?

Aj v kontexte nových variantov vírusu zdôrazňujeme nevyhnutnosť zastaviť šírenie vírusu pri jeho zdroji: udržiavať hygienu rúk, fyzický odstup, používanie rúšok a všetky ďalšie opatrenia. Zároveň platí, že čím viac ľudí bude očkovaných, tým viac sa zníži cirkulácia vírusu a tým sa zníži jeho potenciál pre nové mutácie a varianty.

Kde nájdem ďalšie informácie?

Dôveryhodné doplňujúce informácie o výskyte a charakteristikách nového variantu vírusu nájdete napríklad na stránkach Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb. Aktuálnu správu ECDC nájdete tu: https://www.ecdc.europa.eu/…k-assessment…

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #koronavírus #Covid-19 #mutácia vírusu