Umenie lži? Čím väčšie, tým lepšie

V kábelograme zaslanom v roku 1944 do Washingtonu varoval George Kennan, poradca veľvyslanectva USA v stalinskej Moskve, pred okultnou silou klamstiev a dodal, že sovietska vláda "preukázala isté podivné a znepokojujúce veci o ľudskej povahe ".

27.01.2021 10:00
muž, klamár, lož, nos Foto:
debata (1)

Na prvom mieste uviedol, že „je možné prinútiť ľudí uveriť prakticky čomukoľvek“. Klamstvo ako politický nástroj rozhodne nie je ničím novým. Taliansky politik, filozof a spisovateľ Niccolo Machiavelli v 16. storočí odporúčal, aby sa vodca snažil byť úprimný, ale aby klamal, keď by ho „pravda dostala do nevýhody“. Ľudia nemajú radi, keď sa im klame, poznamenal Machiavelli, ale „ten, kto klame, vždy nájde tých, ktorí sa nechajú oklamať“.

Pripravenosť a dokonca nadšenie nechať sa oklamať sa v posledných rokoch stala hnacou silou v politike po celom svete, predovšetkým v krajinách, ako je Maďarsko, Poľsko, Turecko a Filipíny – všade pod taktovkou populistických vodcov schopných pravdu si vymyslieť.

Dokonca aj Británia, ktorá sama seba považuje za baštu demokracie, sa stala obeťou priehľadných, ale všeobecne prijímaných neprávd pred referendom v roku 2016 o odchode z Európskej únie.

Probrexitový tábor vtedy tvrdil, že odchod z únie bude znamenať každý týždeň 350 miliónov libier navyše pre štátnu zdravotnú službu. Tí, ktorí túto lož podporovali – vrátane terajšieho premiéra Borisa Johnsona – neskôr priznali, že to bol „omyl“; avšak až potom, ako v referende zvíťazili.

Väčšie lži, také, ktoré nielen poupravujú čísla, ale priamo pretvárajú realitu, našli obzvlášť úrodnú pôdu v Maďarsku. Tam populistický vodca Viktor Orbán obsadil Georgea Sorosa, finančníka a filantropa židovského pôvodu narodeného v Maďarsku, do úlohy tieňového strojcu zlovestného sprisahania snažiaceho sa podkopať suverenitu krajiny, nahradiť Maďarmi imigrantov a zničiť tradičné hodnoty.

Sila tejto antisemitskej konšpiračnej teórie spočíva v „kmeňovej mentalite“, ktorá všetky problémy vidí ako súboj medzi „dobrom a zlom, čiernou a bielou“, hovorí Péter Kreke, riaditeľ budapeštianskej výskumnej skupiny Political Capital, ktorá Orbána dlhodobo kritizuje. „Umenie kmeňovej politiky spočíva v pretváraní reality,“ dodal Krek. „Zo lži sa stane pravda, ktorá všetko prostým spôsobom vysvetlí.“

V Poľsku hlboko konzervatívna strana Právo a spravodlivosť, ktorú vedie Jaroslaw Kaczyński a ktorá sa k moci dostala v roku 2015, propagovala vlastnú konšpiračnú teóriu. Ide o tvrdenie, že smrť mnohých vysokých poľských predstaviteľov – vrátane Kaczyńského brata-dvojčaťa Lecha – pri páde lietadla pri ruskom Smolensku v roku 2010 bola dôsledkom sprisahania zosnovaného Moskvou s pomocou alebo krytím rivalov strany vo Varšave.

Kým poľskí, ruskí aj nezávislí experti nehodu zhodne pripísali zlému počasiu a chybe pilota, presvedčenie, že išlo o nečistú hru, našlo silnú odozvu medzi stúpencami strany Právo a spravodlivosť. Posilnilo to ich názor, že vodcovia predchádzajúcej centristickej vlády sú nielen politickí rivali Práva a spravodlivosti, ale aj zradcovia spolčení s poľským odvekým nepriateľom Ruskom a poľskou bývalou komunistickou elitou.

Užitočnosť klamstva vo veľkom meradle takmer pred storočím dokázali vodcovia ako Stalin a Hitler, ktorý v roku 1925 prvýkrát použil termín „veľká lož“ a sám sa dostal k moci na základe lži, že Židia boli zodpovední za nemeckú porážku v prvej svetovej vojne. Pre nemeckého a sovietskeho vládcu nebolo klamstvo len zvykom alebo pohodlným spôsobom, ako zamiesť pod koberec nežiaduce fakty, ale nenahraditeľným nástrojom vlády.

Skúšali a posilňovali ich lojalitu tým, že nútili podriadených podporiť vyhlásenia, o ktorých vedeli, že sú nepravdivé. A získali tak podporu obyčajných ľudí, ktorí, ako si Hitler uvedomoval, „ľahšie padnú za obeť veľkej než malej lži“, pretože aj keď by sami v každodennom živote mohli klamať o maličkostiach, „nikdy by im neprišlo na um vymyslieť kolosálnu nepravdu“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #podvody #klamstvo #lži #ľudská povaha