V čase pandémie sa u žien zvýšil stres, u mužov altruizmus

V čase pandémie nového typu koronavírusu sa u žien zvýšil stres, u mužov altruistické správanie. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, do ktorej je zapojený Národný ústav duševného zdravia (NÚDZI). Všeobecne vzrástol čas strávený s médiami.

19.01.2021 08:10
žena, stres, knihy, krik, učenie Foto:
debata (2)

Do štúdie sa zapojilo vyše 200 výskumníkov a 115 tisíc ľudí zo 150 krajín. Cieľom štúdie, ktorá stále pokračuje, je získať informácie pre preventívne a sociálne programy zamerané na pandémiu covidu-19 a na ďalšie budúce pandémie.

Štúdia prebieha aj v susednej Českej republike, kde sa do nej zapojilo vyše 2300 respondentov, prevažovali ženy. „Zaujímavým zistením je fakt, že v mnohých ohľadoch sa počas pandémie darí horšie ženám: zatiaľ čo takmer tri ženy z desiatich uviedli výraznejšie zhoršenie stresu, u mužov bol rozdiel nevýrazný. Zároveň ženy zaznamenali významnejšie zhoršenie v pocitoch osamelosti a hnevu ako muži,“ uviedla koordinátorka štúdie z NÚDZI Denisa Maňková. Podľa nej bola u pätiny zúčastnených mužov zaznamenaná zvýšená miera altruistického správania, zatiaľ čo u žien rozdiel patrný nebol.

V medzigeneračnom porovnaní štúdia ukázala, že sa pocit osamelosti zhoršil u mladších dospelých viac ako u ostatných skupín. Viac času stráveného s médiami uviedlo 60 percent odpovedajúcich.

Podľa doterajších výsledkov ľudia uvádzali, že najviac im pomáha pri vyrovnaní sa s nepríjemnými pocitmi v čase pandémie cvičenie, venovanie sa koníčkom, práca i kontakt s ďalšími ľuďmi. „Pre seniorov bol najefektívnejší priamy osobný kontakt alebo interakcie s druhými, cvičenie či chôdza, zmysluplný koníček a napodiv taktiež práce z domu či z pracoviska,“ dodala Maňková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #stres #koronavírus #Covid-19 #altruizmus