Vakcína od Moderny je zrejme efektívna aj proti novým variantom koronavírusu

Americká biotechnologická firma Moderna v pondelok oznámila, že jej vakcína proti chorobe COVID-19 pravdepodobne poskytuje ochranu aj proti novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré boli prvýkrát objavené v Británii a Juhoafrickej republike (JAR).

25.01.2021 16:07
Očkovanie / Vakcína / Covid-19 / Foto: ,
debata

Moderna v doposiaľ nerecenzovaných laboratórnych štúdiách skúmala hladinu protilátok, ktoré vyvolá reakcia medzi očkovacou látkou a spomínanými variantmi koronavírusu.

Pri variante B.1.1.7, prvýkrát objavenom v Británii, testy „nepreukázali významnú odchýlku“ v množstve protilátok. Z toho vyplýva, že vakcína je proti tomuto variantu efektívna.

Pri variante B.1.351, ktorý sa šíri z JAR, vedci zaznamenali, že v porovnaní s normálnym koronavírusom sa vytvorilo až šesťkrát menej protilátok. Ich hladina je však podľa Moderny napriek tomu dostatočne vysoká, aby poskytla ochranu proti COVID-19.

Vzhľadom na výsledky zmieňovaných testov Moderna uvažuje o pridaní tretej dávky vakcíny, pričom v súčasnosti odporúča podať dve dávky. Spoločnosť začala v tejto súvislosti vykonávať predklinické testy zamerané špecificky na juhoafrický variant B.1.351.

Generálny riaditeľ Moderny Stéphane Bancel však uviedol, že dve dávky vakcíny sú podľa výsledkov testov dostačujúce na ochranu proti obom spomínaným variantom, a že možnosť pridania tretej dávky skúmajú len „pre istotu“.

Spoločnosť BioNTech ešte predtým oznámila, že očkovacia látka, ktorú vyvinula spolu s firmou Pfizer je taktiež podľa výsledkov testov pravdepodobne účinná proti obom zmieňovaných variantom koronavírusu.

debata chyba
Viac na túto tému: #moderna #vakcína #pandémia #koronavírus #Covid-19