Vedci prirovnávajú pretrvávajúce symptómy covidu-19 k následkom iných vírusových ochorení

Dlhodobo pretrvávajúce príznaky covidu-19, ktoré trápia niektorých pacientov, vedci prirovnávajú k následkom iných vírusových ochorení, eboly a horúčky chikungunya.

02.02.2021 18:00
koronavírus, covid-19 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Snažia sa im preto viac porozumieť, aby pacientom, ktorí trpia aj po rokoch, mohli účinnejšie pomôcť, píše britský The Guardian na svojom webe.

Ako u pacientov s takzvaným dlhým covidom, tak u tých, ktorí prekonali ebolu alebo horúčku chikungunya, často pretrvávajú prejavy choroby, ktoré im bránia pracovať alebo normálne fungovať v bežnom živote. Asi tri štvrtiny ľudí, ktorí prekonali ebolu, trápia jej prejavy rok a niekedy aj dlhšie. Patrí medzi ne bolesti kĺbov a svalov, bolesť hlavy podobná migréne, problémy so zrakom a únava.

V prípade horúčky chikungunya, ktorá spôsobuje urputné bolesti kĺbov a svalov, je to podobné. Prejavy ochorenia alebo únava pretrvávajú asi u tretiny pacientov celé roky.

„Je to rovnaké ako pri covide – ide o ľudí, ktorých životy už nie sú ako predtým, ktorí hovoria o bolesti kĺbov, únave, kognitívnych problémoch a všetkých tých známych veciach,“ uviedol Danny Altmann, profesor imunológie z univerzity Imperial College London. Dodal, že aj keď ide o rôzne vírusy a rôznorodé infekcie, spôsobujú podobné následky. Je preto podľa neho zásadne dôležité, aby vedci pochopili, čo sa deje.

S výskumom už začali na univerzite Paris-Est Créteil, kde tím vedcov skúma krv ľudí z Guiney, ktorí prekonali ebolu. Yves Lévy, tamojší profesor verejného zdravia pripomenul, že keď sa niekto potýka s infekciou, zvyčajne sa u neho objaví zápal a aktivuje sa imunitný systém, ale akonáhle sa uzdraví, všetko sa vráti do stabilného stavu. Avšak u pacientov s ebolou sa ukazuje, že sa môžu uzdraviť, vírus zmizne, ale stále u nich pretrváva zápal a imunitný systém je aktívny.

Zatiaľ nie je jasné, či je toto príčinou pretrvávajúcich prejavov choroby, ale iné výskumy ukázali, že existuje spojitosť medzi niektorými zápalovými markermi v krvi pacientov po ebole a únavou.

Príčiny tohto zápalu nie sú jasné. Jednou z možností je, že malé množstvo vírusu prežíva na miestach ťažko prístupných pre imunitný systém, ako sú semenníky alebo očné buľvy, ale aj tak sa aktivuje imunitná odozva. Ďalšou možnosťou je to, že vírus je síce preč, ale niektoré z jeho bielkovín naďalej zostávajú na bunkách pacienta a jeho imunitný systém ich napadá. Vylúčené nie je ani to, že imunitnému systému jednoducho trvá dlho, než sa z eboly zotaví.

„Musíme sa týmto pacientom venovať dlhodobo, pretože keď hovoria, že stále majú symptómy, nejde len o psychologickú záležitosť,“ povedal Lévy. Jeho tím teraz robí rovnaké rozbory krvi u ľudí, ktorí prekonali covid-19 a nie je podľa neho vylúčené, že aj oni budú dlhodobo vykazovať zápal.

Danny Altmann z Imperial College London podotýka, že dlhodobé následky eboly, horúčky chikungunya alebo covidu-19 sú niečím, čo sa nedá ignorovať. Ako príklad uvádza brazílskej zdravotníctva, pre ktoré obrovskú záťaž znamená horúčka chikungunya. „Nejde ani tak o akútne infekcie, ale o pacientov s dlhodobými zdravotnými problémami,“ vysvetľuje a dodáva, že si nie je istý, či tento aspekt dochádza politikom. Že nejde len o to, aby sme prežili túto zimu alebo jar, ale že len v Británii môže byť najmenej 300 000 ľudí s chronickými zdravotnými problémami.

debata chyba
Viac na túto tému: #príznaky #pacienti #ebola #pandémia #koronavírus #Covid-19