Archeológovia v Izraeli objavili biblické fialové farbivo

Archeológovia v Izraeli objavili kus zafarbenej látky, ktorej pôvod datujú do obdobia vlády biblického kráľa Dávida, kedy bola purpurová drahšia ako zlato.

31.01.2021 06:00
fialova farba Foto:
debata

Naama Sukeníková z izraelského pamiatkového úradu označila objav za „veľmi vzrušujúci a významný“. Fragment látky bol nájdený pri vykopávkach v údolí Timna, asi 220 kilometrov južne od Jeruzalema, v lokalite známej ako kopec otrokov. Je to vôbec prvýkrát, keď archeológovia našli fialovo zafarbenú látku z biblického obdobia na takomto mieste. Doteraz túto farbu objavili len na ulitách mäkkýšov a dobových kúskoch keramiky.

„V staroveku bol fialový odev spájaný so šľachtou, s kňazmi a samozrejme s panovníkmi,“ povedala Sukeníková. „Nádherný odtieň fialovej, skutočnosť, že nebledne, a náročnosť výroby farbiva, ktoré sa v nepatrnom množstve nachádza v tele mäkkýšov, to všetko z neho robilo najviac cenené farbivo, ktoré bolo mnohokrát drahšie ako zlato,“ dodala. Fialová je spomenutá v Starom i Novom zákone, okrem iného v súvislosti s odevmi Ježiša a kráľov Davida a Šalamúna.

„Farba okamžite upútala našu pozornosť, ale bolo pre nás ťažké uveriť, že sme našli pravú fialovú farbu z tak dávneho obdobia,“ povedal profesor Erez Ben Josef z katedry archeológie telavivskej univerzity.

Podľa uhlíkového datovania fragment látky pochádza z doby okolo roku 1000 pred naším letopočtom, kedy vládol kráľ Dávid a následne jeho syn Šalamún.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #zlato #purpurová #látka #kráľ Dávid